Koolhaas en Boterenbrood verdedigen titels in Amsterdam

Amsterdam is zondag voor het tweede jaar op rij het strijdtoneel voor het Nederlands kampioenschap triathlon over de olympische afstand. De titelstrijd, in en om de Sloterplas, vindt ook dit jaar weer tegelijk plaats met de tweede manche van de Eredivisie Triathlon.

De regerend Nederlands kampioenen Menno Koolhaas en Danne Boterenbrood gaan er in Amsterdam alles aan doen om hun titels te prolongeren. Koolhaas veroverde een jaar geleden de Nederlandse titel met bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummers twee en drie: Frank Heestermans en Donald Hillebregt. Net als Koolhaas zijn Heestermans en Hillebregt ook weer van de partij in Amsterdam. Samen met Jorik van Egdom, de wereldkampioen bij de neosenioren op de olympische afstand, en Marco Akershoek zijn zij belangrijke kandidaten voor het podium in de mannenrace.

248833 adam nw h 03  ac2e8b large 1496223556

Danne Boterenbrood is met vier Nederlandse titels - in 2011, 2012, 2014 en 2016 - de meest succesvolle triatlete aller tijden in de 31-jarige geschiedenis van het NK triathlon over de olympische afstand. Ook dit jaar is de Maastrichtse de grote favoriete voor de titel. Boterenbrood kan de meeste tegenstand verwachten van de nummers twee, drie en vijf van vorig jaar: Jony Heerink, Sarissa de Vries en Jasmijn van der Burg.

 

Het Nederlands kampioenschap in Amsterdam valt midden in een drukke internationale wedstrijdperiode dus niet alle Nederlandse toppers staan op de startlijst. Zo ontbreken onder anderen Marco van der Stel, de Nederlands kampioen in 2015, olympiër Rachel Klamer, Kirsten Nuyes en Maya Kingma vanwege internationale verplichtingen op en rond de datum van het Nederlands kampioenschap.

De wedstrijd in Amsterdam is tevens de tweede wedstrijd van de Eredivisie Triathlon die vier weken geleden begon in Arnhem. Squadra Eindhoven en Ferro Mosae Maastricht gingen daar met de eerste overwinningen aan de haal. Squadra, met onder anderen Menno Koolhaas in de gelederen, moet het echter in Amsterdam zonder Marco van der Stel stellen. De nummer twee in Arnhem, Triteam Rotterdam, wordt aangevoerd door Jorik van Egdom. Naast Sven Strijk komt het team met drie Belgen aan de start. Canyon Fusion/EDO Sports Maastricht – met podiumkandidaat Marco Akershoek - neemt na Arnhem de derde plek in de tussenstand in.

Het vrouwenteam van Ferro Mosae dat in Arnhem won, komt in een andere opstelling aan de start. Het team uit Maastricht moet het in Amsterdam zonder Rani Škrabanja en Maya Kingma doen. Ook de nummer twee, TC Twente Enschede, heeft een andere samenstelling door het ontbreken van Rachel Klamer. Haar plaats in Amsterdam wordt ingenomen door Pien Keulstra, de nationaal kampioene van 2014. Bij Kijani uit Beesd, de nummer drie in de tussenstand, neemt Tanja ten Velden de plaats in van Juriena de Vries.

248834 adam nw d 14  ce4b0a original 1496223705

De vrouwen bijten in Amsterdam het spits af. Zij starten om 14.00 uur met hun race over 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. De mannen duiken om 16.00 uur in de Sloterplas voor het eerste onderdeel van het NK triathlon. Het parkoers verschilt enigszins met vorig jaar. Zo heeft het fietsparkoers een nieuwe aanloop gekregen en is er nieuw loopparkoers waardoor de atleten meer de natuur in gaan. De locatie van de wisselzone en finish is ter hoogte van de Academie van Lichamelijk Opvoeding richting de Sloterplas, midden in het Sloterpark.

 

 

 

 

 

 

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten