Kingma naar WTS-race Leeds, Van der Stel ziek

LEEDS (UK) - Twee Nederlanders zouden dit weekeinde aan de start komen van de vierde World Triathlon Series-race in Leeds. Marco van der Stel meldde zich donderdagochtend ziek af. Maya Kingma is daarmee de enige overgebleven Nederlandse troef.

Marco van der Stel bewaart nochtans goede herinneringen aan de WTS-race in Leeds. Een jaar geleden behaalde de 25-jarige triatleet zijn beste resultaat tot nu toe in de wedstrijdreeks waarin gestreden wordt om de wereldtitels. Ook dit jaar stond de wedstrijd in het noorden van Engeland rood omcirkeld in de wedstrijdplanning van de in Capelle aan den IJssel geboren atleet uit het opleidingsprogramma van de NTB, maar afgelopen weekend werd Van der Stel ziek na de World Cup-race op Sardinië. Donderdagochtend besloot hij in overleg met de technische staf van de NTB om zich af te melden.

249561 msj 1117 c1a64b large 1496833299

Foto: triathlon.org

Brownlees favoriet in eigen huis

De grote favorieten in Leeds zijn olympisch kampioen Alistair Brownlee en zijn jongere broer Jonathan die in Rio de Janeiro goed was voor het zilver. De Brownlees groeiden op in West Yorkshire en beiden studeerden aan de universiteit in Leeds. Al blijft het nog wel even de vraag of Alistair alweer genoeg hersteld is van de halve triathlon vorige week tijdens de Challenge Samorin in Slowakije. De leider in de tussenstand van de WTS, de Spanjaard Mario Mola, ontbreekt in Engeland.

Kingma kan ervaring opdoen

Voor ex-zwemster Maya Kingma (21) wordt de wedstrijd in Leeds de tweede WTS-race - na Hamburg in 2013 - in haar carrière. Haar doel is vooral om ervaring op te doen en punten te verdienen voor de ITU-ranking. “Het vrouwenveld is met 36 deelneemsters relatief klein, dus de kans bestaat dat Maya met een aantal andere topzwemsters in een groepje weg kan komen op de fiets”, vertelt coach Jordi Meulenberg. “Voor Marco zou eigenlijk hetzelfde gegolden hebben. Ook hij is een sterke zwemmer voor wie een positie in een kopgroep op de fiets in zo'n situatie tot de mogelijkheden behoort.”  

249560 jms 3850 00deb2 original 1496833058

Foto: ITU / Janos Schmidt

Klassementsleidster Katie Zaferes uit de VS is niet van de partij in Leeds. Kanshebbers voor het podium zijn derhalve Kirsten Kasper uit de Verenigde Staten, wereldkampioene Flora Duffy uit Bermuda en thuisfavoriete Non Stanford. Het parcours leent zich goed voor een lange ontsnapping op de fiets, een concept waarop de Britse atletes Lucy Hall en Jessica Learmonth een succesvol patent hebben. De vrouwen starten zondag om 13.00 Britse tijd en de mannen om 15.45 uur.

(laatst bijgewerkt: 08-06-2017 om 12:31)

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten