Paratriatleten grote medaillekandidaten op EK triathlon

KITZBÜHEL - Een deel van de Europese triathlontop komt dit weekeinde in actie tijdens het Europees kampioenschap over de olympische afstand in Oostenrijk. Marco van der Stel is in Kitzbühel de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de eliteraces. Vijf paratriatleten strijden namens Nederland ook om de Europese titels, met Jetze Plat als titelverdediger in de rolstoelklasse.   

Van der Stel was vorige week ziek en moest ter elfder ure afzeggen voor de World Triathlon Series-race in Leeds. De NTC-atleet uit Capelle aan den IJssel heeft de afgelopen dagen de training voorzichtig kunnen oppakken en hoopt op tijd fit te zijn voor het EK over de olympische afstand. De startlijst van de elitemannen wordt gekenmerkt door een aantal sterke zwemmers, onder wie Van der Stel, waardoor de kans bestaat dat er na het zwemmen een kopgroep ontstaat. Dit zou het meest ideale scenario voor de Nederlander zijn op weg naar een aansprekend resultaat.

Paratriatleten doen gooi naar podiumplaatsen

Ook de paratriatleten strijden in Kitzbühel om de Europese titels. Vijf Nederlanders gaan een gooi doen naar de podiumplaatsen: Daniël Knegt met guide Koen de Leeuw (categorie PTVI – visueel beperkte atleten), Maurits Morsink (PTS2) en de rolstoelatleten Geert Schipper, paralympisch kampioen Jetze Plat en nieuwkomer Margret IJdema.

250861 jetze%20wint%20in%20rio%20foto%20mathile%20dusol a940e4 large 1497433037

Foto: Mathilde Dusol

Grote vertegenwoordiging bij junioren

Er komen geen Nederlandse vrouwen aan de start van de elitewedstrijd in het Oostenrijkse skioord. Bij de vrouwen junioren is Nederland des te beter vertegenwoordigd, Rani Škrabanja, Quinty Schoens en Joyce Caro. Voor Caro is dit haar eerste wedstrijd op dit niveau. Dit geldt ook voor de junioren mannen Youri Keulen, Finn Timmermans en Niek Heldoorn die hun debuut maken op een Europees kampioenschap.

Het EK olympische afstand in het Oostenrijkse Kitzbühel vindt een week eerder plaats dan het EK sprint triathlon in Düsseldorf en de meeste eliteatleten maken dan ook een keuze tussen deze twee wedstrijden. Marco van der Stel is de enige Nederlander die zich aan beide wedstrijden waagt en daarmee ook de enige eliteatleet die de Nederlandse eer hoog gaat houden in Kitzbühel.

250862 rani%20in%20fietsgroep%20foto%20etu%20triathlon f104a1 large 1497433037

Foto: ETU Triathlon

Programma

Het EK in Kitzbühel begint vrijdag om 8 uur ’s ochtends met het EK paratriathlon, gevolgd door het EK voor junioren-vrouwen om 14.00 uur en het EK elitevrouwen om 16.00 uur. De wedstrijden voor de junioren-mannen en elitemannen staan zaterdag op het programma, respectievelijk om 13.30 en 16.00 uur.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten