Rachel Klamer podiumfavoriet EK Düsseldorf

DÜSSELDORF - Een week na het Europees kampioenschap over de olympische afstand, staat dit weekeinde in Duitsland het EK sprint triathlon op het programma. Rachel Klamer is in Düsseldorf een medaillekandidate in de vrouwenrace, terwijl Jorik van Egdom en Marco van der Stel, de twee Nederlanders in de mannenwedstrijd, mee moeten kunnen doen voor een plek in de top tien.

Rachel Klamer reed een jaar geleden in leidende positie lek tijdens het EK in Portugal, dus heeft ze iets recht te zetten in Düsseldorf. De 26-jarige triatlete uit het Overijsselse Beuningen, die tweeënhalve week geleden haar debuut maakte op de halve triathlon, heeft het podium als doel gesteld. “Ik lijk goed hersteld van die halve triathlon”, vertelt Klamer, die een week later alweer goed was voor een tweede plaats in de Bundesligawedstrijd in Kraichgau. “Ik heb toch meer duurtraining gedaan de afgelopen tijd en ik was verrast dat ik genoeg snelheid had én uitgerust genoeg was om mee te doen voor het podium.”

251727 janos%20schmidt%20itu 631ffe large 1498140548

Foto: ITU / Janos Schmidt

In Düsseldorf gaat ze ook voor een top drie klassering. “Al heeft mijn coach iets minder rust ingepland dan normaal voor een belangrijke race. De reden daarvoor is dat er de komende zeven weken, zes wedstrijden op het programma staan, waaronder de Premium Cup in Holten en drie World Triathlon Series-races. Als ik volledig zou taperen, ben ik over zeven weken niet meer fit.”

Naast Klamer komen ook Maya Kingma en Kirsten Nuyes aan de start in Düsseldorf. Kingma maakte anderhalve week geleden indruk met haar veertiende plaats in de World Triathlon Series-race in Leeds en zou ook in Düsseldorf voor een verrassing kunnen zorgen. Voor Kirsten Nuyes is het haar eerste kampioenschap bij de elite-vrouwen en is de titelstrijd een mooie gelegenheid om ervaring op te doen.

Jorik van Egdom en Marco van der Stel vertegenwoordigen Nederland in de mannenrace. Van der Stel was een week geleden tijdens het EK over de olympische afstand nog niet helemaal fit na een ziekteperiode, maar zou in Düsseldorf in de top tien moeten kunnen eindigen. Hetzelfde geldt voor Jorik van Egdom, de wereldkampioen bij de beloften. Beide atleten hebben echter een verschillend wedstrijdscenario nodig om een goede klassering neer te zetten. Van der Stel hoopt na een goed zwemonderdeel weg te kunnen komen in een kopgroep op de fiets, terwijl Van Egdom juist de schade beperkt moet houden tijdens het zwemmen om in de finale uitzicht te kunnen houden op een mooi resultaat. De elitewedstrijden in Düsseldorf vinden plaats op zaterdag 24 juni. De vrouwen starten om 12.00 uur en de mannen om 14.30 uur.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten