Nederland mikt op top acht klassering WK teamestafette

HAMBURG - Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maaike Caelers en Jorik van Egdom vertegenwoordigen dit weekend in Hamburg ons land op het WK mixed teamrelay. In de individuele wedstrijd, de vijfde meetellend voor de ITU World Triathlon Series, komen Klamer, Van Egdom, Van der Stel, Maya Kingma en Kirsten Nuyes aan de start.

Begin juni maakte het IOC bekend dat de gemengde teamestafette in 2020 in Tokio voor het eerst deel uit zal maken van het olympische programma in Tokio. Niet alleen is de teamrelay een spectaculair onderdeel van de triathlonsport, het is voor veel landen - zoals Nederland dat in Rio de Janeiro alleen vertegenwoordigd werd door Rachel Klamer - ook een mooie gelegenheid om meer atleten aan de start van de olympische triathlon te krijgen.

253349 msj 7466 ee0525 large 1499788258

In de teamrelay werken twee mannen en twee vrouwen om de beurt een supersprintafstand af en het team waarvan de vierde atleet het eerst finisht, wint. Namens Nederland komen zondag Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maaike Caelers en Jorik van Egdom aan de start. De deelname van Caelers is opvallend omdat zij pas deze maand tijdens de ETU Premium European Cup in Holten na een jaar afwezigheid haar rentree maakte op internationaal niveau.

Een jaar geleden ging in Hamburg de wereldtitel naar Amerika, toen nog met de huidige olympisch kampioene Gwen Jorgensen in de gelederen die dit seizoen ontbreekt vanwege haar zwangerschap. Nederland eindigde in 2016 op de elfde plaats. Coach Jordi Meulenberg vindt het moeilijk om een voorspelling te doen. “Sinds bekend is geworden dat de teamrelay in Tokio op het programma staat, nemen logischerwijs meer landen dit onderdeel serieus. Dat kun je ook zien aan het aantal deelnemende teams in Hamburg. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Ook stellen landen atleten op die zaterdag niet meedoen aan de individuele wedstrijd, zoals bij ons Maaike Caelers. Dat maakt het moeilijk om een resultaat te voorspellen, maar desondanks mikken we met dit team op een plaats bij de eerste acht.”

Rachel Klamer, Maya Kingma en Kirsten Nuyes komen zaterdag ook aan de start van de individuele vrouwenwedstrijd. Voor Nuyes wordt het haar debuut in de World Triathlon Series. Favorieten voor het podium zijn de Amerikaanse Katie Zafares, de regerend wereldkampioene Flora Duffy uit Bermuda en de Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt. Marco van der Stel en Jorik van Egdom zijn verzekerd van een startplek in de mannenrace. Kanshebbers voor het podium zijn de Spanjaarden Mario Mola en Javier Gomez, Richard Murray uit Zuid-Afrika en de Brit Jonathan Brownlee.

De vrouwen starten in Hamburg om 14.10 uur, de mannen zijn om 16.00 uur aan de beurt. De teamrelay staat zondag om 14.54 uur op het programma.

 

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten