Clubteams klaar voor EK in Banyoles

BANYOLES - Triathlonverenigingen Hellas Utrecht, TC Twente uit Enschede, Kijani uit Geldermalsen en het juniorenteam van TV Almere maken zich op voor het Europees kampioenschap mixed teamrelay zondag in het Spaanse Banyoles.

TC Twente en Kijani dwongen eind april kwalificatie af voor het EK in de eredivisiewedstrijd in Arnhem. TC Twente wist in het gezamenlijke klassement van mannen- en vrouwenteams de hoogste plek te behalen. Kijani en Hellas eindigden met een gelijk puntenaantal. Na vergelijking van de eindtijden bleek Kijani een fractie sneller. Zowel TC Twente als Kijani was daarmee rechtstreeks geplaatst. Voor Hellas werd een wildcard bij de ETU aangevraagd.

253837 hellas%20banyoles 7b4e5e original 1500433283

Het is voor de derde keer dat het EK voor clubteams wordt georganiseerd, alleen ging de eerste editie in Nice in 2015 niet door vanwege noodweer. Nederland werd in 2016 vertegenwoordigd door TC Twente en Hellas die toen respectievelijk als elfde en dertiende eindigden. TC Twente, met de Duitser Lucas Abel en drie atleten uit de jeugdafdeling, Deborah Wissink, Stijn Jansen, Sam Wennink, gaat dit keer voor een plaats bij de eerste tien.

Hellas, met Jony Heerink, Rik Linssen, Anne Stellaard en Vincenz Frey, wil zich ook verbeteren ten opzichte van vorig jaar en mikt op een plek bij de eerste twaalf. Kijani, met Tanya ten Velden, Jardy van den heuvel, Trudy Veenstra en Stefan van Thiel, debuteert op het EK. “We hebben geen idee waar we staan op dit niveau, we starten dan ook onbevangen en zonder verwachtingen”, vertelt Marc van der Kort, coach van Kijani. “Het is vooral een mooie ervaring dat we hier mee mogen doen.”

253838 20179786 1747034755321677 1462582422 n 34e49d large 1500433341

Vorig najaar was al bekend dat TV Almere een team mag afvaardigen naar de juniorenwedstrijd (U19), die dit jaar voor het eerst op het programma staat op het EK. De Almeerders waren in 2016 veruit het sterkst in de verenigingsranking van het Jeugd- en Juniorencircuit. TV Almere gaat van start met Boy van West, Erik Baalbergen, Joyce Caro en Maaike Telkamp. Ook coach Merijn Schuurman van TV Almere vindt het lastig om een voorspelling te doen. “Het is het eerste EK voor clubs in de juniorencategorie en het juniorenniveau in Europa is hoog”, vertelt hij. “We zijn er in ieder geval klaar voor en zien wel wat dat ons gaat brengen.”

De gemengde teamestafette, waarin vier atleten om de beurt een minitriathlon (300m zwemmen, 7km fietsen en 1,6 km hardlopen) afleggen, maakt over drie jaar in Tokyo deel uit van het olympische programma. Het EK voor clubteams in Banyoles, gelegen in het noordoosten van Spanje, begint zondag om 9.00 uur.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten