Nederlandse teams buiten top tien EK Banyoles

BANYOLES - Het is de Nederlandse teams in Banyoles niet gelukt om in de top tien van het EK gemengde teamestafette te eindigen. TC Twente uit Enschede deed het op de twaalfde plaats het beste, gevolgd door Hellas Utrecht op de dertiende plek en Kijani uit Geldermalsen op plaats vijftien.

De mixed team relay wint snel aan populariteit, vooral sinds bekend werd dat het onderdeel in Tokio deel uitmaakt van het olympische programma. Dat was ook te merken tijdens het EK voor clubteams, waar meer teams (negentien uit in totaal elf landen) aan de start stonden dan in 2016. De vier teamleden legden in Banyoles om de beurt een minitriathlon af – 300m zwemmen, 6,6km fietsen en 1,6km lopen.

De winst in het noordoosten van Spanje ging naar Sport Lisboa e Benfica. De Portugezen, met Vanessa Fernandes in de gelederen, waren de winnaar van vorig jaar, Poissy Triathlon uit Frankrijk, zeven seconden te snel af. De derde plaats, daar weer zestien seconden achter, was voor het Spaanse Cidade de Lugo Fluvial.

254103 elite 7d5fce large 1500826812

De Nederlanders deden het in het sterke deelnemersveld iets minder goed dan vorig jaar. TC Twente, met Deborah Wissink, Stijn Jansen, Sam Wennink en de Duitser Lucas Abel, eindigden in het warme Banyoles op de twaalfde plaats, een plek lager dan vorig jaar. Hellas uit Utrecht, met Jony Heerink, Rik Linssen, Anne Stellaard en Vicenz Frey, legde 25 seconden later beslag op de dertiende plaats en evenaarde daarmee het resultaat van 2016.

Debutant Kijani uit Geldermalsen ontbrak het aan kracht tijdens het zwemmen en miste daardoor al vroeg in de wedstrijd de aansluiting. Het team met Tanya ten Velden, Jardy van den heuvel, Trudy Veenstra en Stefan van Thiel, eindigde op de vijftiende plaats. Zowel TC Twente als Kijani plaatste zich tijdens de Eredivisiewedstrijd in Arnhem rechtstreeks voor het EK. Hellas kreeg een wildcard.

254104 20228761 1244493252340170 7623861384625044240 n b7e67c large 1500826911

Stefan van Thiel van Kijani in actie in Banyoles. Foto: Kijani

In Banyoles stond er dit jaar voor het eerst ook een juniorenestafette op het programma. Nederland werd vertegenwoordig door TV Almere, het sterkste team vorig jaar in het Jeugd- en Juniorencircuit. Boy van West, Erik Baalbergen, Joyce Caro en Maaike Telkamp eindigden met de vijfde plaats in de middenmoot.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten