WK Triathlon Rotterdam

Plat en Schipper gaan voor goud in eigen land

Nederland heeft met Jetze Plat en Geert Schipper twee favorieten voor de gouden medaille op het WK Paratriathlon in huis. Het WK vindt van 14 tot en met 17 september plaats in Rotterdam. Nederland komt met vier deelnemers aan de start van de mondiale titelstrijd voor atleten met een lichamelijke beperking.

Paralympisch kampioen Jetze Plat en Nederlands kampioen Geert Schipper zijn de favorieten voor de gouden medaille in de PTHC H2-klasse voor atleten in een rolstoel. Plat veroverde vorig jaar, ook in Rotterdam, de wereldtitel en was onlangs de sterkste in de wegwedstrijd én de tijdrit op het WK handbiken in Zuid-Afrika. Schipper schreef dit seizoen de World Paratriathlon Serie-races in Yokohama en Edmonton op zijn naam.

258212 del 11611 628d00 large 1505273657

Jetze Plat in Rio de Janeiro. Foto: Delly Carr / ITU media

Plat heeft zijn zinnen gezet op een derde wereldtitel binnen een maand. “Mijn doel is om wereldkampioen te worden in twee verschillende disciplines in één jaar”, vertelt de atleet uit Vrouwenakker die in oktober ook nog meedoet aan de Ironman Hawaii. “Maar mijn prestaties in Zuid-Afrika geven me geen garanties in Rotterdam. De afgelopen weken heb ik vrijwel niet gezwommen en ik had mijn wedstrijdrolstoel niet bij me in Zuid-Afrika. Maar de vorm is goed en dat is toch wel het belangrijkste.”

Geert Schipper finishte de afgelopen jaren twee keer als derde (2014 en 2016) op het wereldkampioenschap. “Na twee bronzen medailles ga ik voor goud, maar Jetze is uitzonderlijk sterk, dus ik denk dat zilver voor mij het hoogst haalbare is”, vertelt de inwoner van Spanbroek. “We hebben in ieder geval een thuisvoordeel in Rotterdam. Het parcours is verkend, we hebben geen jetlag, dus er zijn geen excuses.”

258213 del 12574 0af6e5 large 1505273711

Geert Schipper en Jetze Plat: zilver en goud in Rio. Foto: Delly Carr / ITU Media

Margret IJdema start bij de vrouwen in de PTHC H1-klasse. De triatlete uit Heerhugowaard maakte in juni haar debuut op internationaal niveau en in haar eerste WK is ze niet direct een kanshebber voor het podium. Daniel Knegt en zijn guide Koen de Leeuw gaan hun best doen om te laten zien dat hun derde plaats op de wereldranking in de PTVI (visuele beperking) niet toevallig is. “De concurrentie is echter zeer sterk en een top vijf resultaat zou al heel mooi zijn”, aldus Bas de Bruin, bondscoach van de Nederlandse paratriatleten.

Rotterdammer Maurits Morsink hoopt nog op het laatste moment op een startplek in de PTS2-klasse (lopende atleten). In zijn eerste wedstrijdseizoen heeft hij net niet genoeg rankingpunten verzameld om zich rechtstreeks te plaatsen.

De paratriathlonwedstrijden staan vrijdag van 9.00 tot en met 12.00 uur op het programma. De startlocatie is op de Kop van Zuid en het zwemonderdeel (750 meter) vindt plaats in de Rijnhaven. Het 19,5 kilometer lange en technische fietsonderdeel voert de deelnemers door de binnenstad van Rotterdam, over kinderkopjes en de Erasmusbrug. Het lopen tenslotte (twee ronden van 2,5 km) vindt grotendeels plaats in ‘Het Park’ en de finish is gelegen aan de Veerhaven.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten