WK Triathlon: Jorik van Egdom verdedigt titel in Rotterdam

Jorik van Egdom veroverde een jaar geleden verrassend de gouden medaille op het WK triathlon voor beloften (onder 23 jaar) in het Mexicaanse Cozumel. Vrijdag zijn alle ogen op hem gericht als hij zijn titel verdedigt in eigen land.

Jorik van Egdom behaalde een jaar geleden onder tropisch omstandigheden de wereldtitel in Cozumel. Vrijdag profiteert hij van het thuisvoordeel en de Hollandse omstandigheden. Vooral het technische fietsparkoers, met kinderkopjes en veel bochten, moet de triatleet uit Veenendaal op het lijf zijn geschreven. Toch ziet de 22-jarige Van Egdom zichzelf niet direct als de grote favoriet. “Het is moeilijk om in te schatten wat mijn kansen zijn. Het hangt helemaal af van het wedstrijdverloop”, vertelt Van Egdom. "Maar mocht het verloop van de wedstrijd in mijn voordeel uitpakken, dan is er zeker een kans dat ik op het podium kom. Mijn voorbereiding was optimaal, er is niets wat ik beter had kunnen doen.”

258214 del 0664 8249ee original 1505274744

Jorik van Egdom in Cozumel. Foto: Delly Car / ITU Media

Namens Nederland komt ook Menno Koolhaas aan de start van het WK voor beloften. “Menno heeft wat recht te zetten aangezien hij de WK-race vorig jaar vroegtijdig moest verlaten vanwege een valpartij”, vertelt coach Jordi Meulenberg. “Beiden zijn super gemotiveerd voor dit WK. Er staat een behoorlijk sterk veld aan de start en met Jorik en Menno hebben we twee atleten aan de start die enige ervaring hebben in de World Triathlon Series (WTS), maar het zal een harde strijd worden.”

In de vrouwenrace onder 23 jaar komen twee Nederlandse atletes aan de start: Kirsten Nuyes en Marijke Dankelman. Maya Kingma, die half juni in de WTS-race in Leeds als veertiende eindigde, heeft af moeten zeggen vanwege een blessure. Nuyes, die onlangs de Nederlandse titel op de sprint afstand veroverde, is eerstejaars belofte en voor haar is het WK een mooie gelegenheid om te zien waar ze staat op internationaal niveau. Dankelman maakt haar debuut op een WK.

Rani Škrabanja, Quinty Schoens, Finn Timmermans, Niek Heldoorn en de ter elfder ure toegevoegde Youri Keulen die van de reservelijst alsnog naar het deelnemersveld werd gepromoveerd, gaan de Nederlandse eer hooghouden in de juniorenwedstrijden.

Het WK Triathlon in Rotterdam begint vrijdag om 9.00 uur met de wedstrijden voor paratriatleten, gevolgd door de race voor de junior-vrouwen om 15.00 uur en de mannenwedstrijd voor atleten onder 23 jaar om 17.00 uur. De junior-mannen (8.00 uur) en de vrouwen onder 23 jaar (10.00 uur) strijden op zaterdag om de wereldtitels.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten