WK Triathlon Rotterdam: Rachel Klamer gaat voor podiumplek

Voor Rachel Klamer staat zaterdag de belangrijkste wedstrijd van het jaar op het programma: de ITU Grand Final in Rotterdam. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen gaat in eigen land voor een podiumplek, maar de concurrentie is moordend.

Rachel Klamer is dit seizoen één van de meest consistente atletes in de World Triathlon Series (WTS). Van de zes wedstrijden waarin ze van start ging, eindigde ze vier keer bij de eerste tien. Zo werd ze vierde in Abu Dhabi, tiende in Hamburg en zesde zowel in Edmonton als Montreal (Canada). Het leverde haar tot nu toe in de tussenstand om het wereldkampioenschap de zesde plaats op.

Na Montreal, begin augustus, ging Klamer een ruime maand op trainingskamp in de Franse Pyreneeën om zich zo optimaal voor te kunnen bereiden op het WK in eigen land. “Het is lastig om mijn kansen in te schatten", stelt Klamer op de website van sponsor Red Bull. "Ik heb een tijdje geen wedstrijden gedaan en ik weet niet hoe anderen er voor staan. Natuurlijk ga ik voor een podiumplek, maar dat is me tot nu toe maar één keer gelukt. Ik ga vooral ook genieten van de wedstrijd in Rotterdam. Het is geweldig om in je eigen land aan een WK mee te doen. Dat wordt een groot feest.”

258310 160716 hamburg elite hr msj 028 fe2474 original 1505366005

Rachel Klamer vorig jaar in de WTS-wedstrijd in Hamburg waar ze derde werd. Foto: International Triathlon Union / Janos Schmidt 

Uittredend wereldkampioene Flora Duffy heeft goede kansen om haar titel in Rotterdam te prolongeren. De triatlete uit Bermuda won dit seizoen de WTS-wedstrijden in Yokohama, Leeds, Hamburg, Edmonton en Stockholm en heeft minimaal een zevende plaats nodig om wereldkampioene te worden. Duffy heeft 493 punten voorsprong op Asleigh Gentl uit Australië en Andrea Hewitt uit Nieuw-Zeeland neemt de derde plaats in. Opvallend is de deelname van olympisch kampioene (Londen 2012) Nicola Spirig die, zestien weken na de geboorte van haar tweede kind, in Rotterdam haar comeback maakt.”

De Nederlandse Maaike Caelers ontbreekt in Rotterdam. De Limburgse maakte dit seizoen – na een lastig jaar met blessures en motivatieproblemen – haar rentree op internationaal niveau, maar is nog niet klaar voor het wereldkampioenschap. Caelers: "Uiteindelijk ben ik pas in juni begonnen met wedstrijden en ik mis nog wedstrijdritme. Het niveau is nog iets te hoog voor mij. Na een jaar aan de kant te hebben gestaan, is een geleidelijke en niet overhaaste opbouw belangrijk.”

Mario Mola verdedigt in Rotterdam zijn wereldtitel bij de elite-mannen. De Spanjaard schreef dit seizoen achtereenvolgend de races in Gold Coast, Yokohama, Hamburg en Edmonton op zijn naam, en heeft in Rotterdam een vijfde plaats nodig om zijn titel te prolongeren. Landgenoot Javier Gomez maakt ook nog kans op de wereldtitel als hij de race finisht en Mola vijf posities achter zich kan houden. Richard Murray uit Zuid-Afrika – de partner van Rachel Klamer - neemt in de tussenstand de derde plaats in.

 

Marco van der Stel houdt voor Nederland de eer hoog in de havenstad. De in Rotterdam geboren triatleet eindigde drie weken geleden in de WTS-wedstrijd in Stockholm als 21ste en finishte in het begin van het seizoen als17e in Abu Dhabi. In zijn geboorteplaats is Van der Stel extra gebrand op een mooi resultaat.

Het wereldkampioenschap triathlon in Rotterdam wordt op zondag afgesloten met de wedstrijden voor agegroup-atleten over de sprint- en olympische afstand. In totaal komen in drie dagen meer dan 4000 atleten aan de start in Rotterdam. Groot Brittannië brengt met 770 atleten de meeste deelnemers aan de start, gevolgd door 594 uit Amerika en Nederland met 405 atleten.

De elite-mannen beginnen zaterdag om 13.06 uur aan hun wedstrijd en de vrouwen volgen om 15.51 uur.

 

 

 

 

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten