Goud en zilver voor Plat en Schipper

ROTTERDAM - Jetze Plat en Geert Schipper hebben voor een dubbelslag gezorgd tijdens het WK Paratriathlon in Rotterdam. Plat prolongeerde in de Maasstad zijn wereldtitel in de PTHC H2-klasse voor atleten in een rolstoel, Schipper was goed voor zilver.

Jetze Plat veroverde in Rotterdam zijn derde wereldtitel binnen een maand. Eind augustus was de 26-jarige atleet uit Vrouwenakker ook al goed voor de wereldtitel in de tijdrit en wegwedstrijd van het WK handbiken. In Rotterdam nam Plat tijdens het zwemonderdeel in de Maas meteen de leiding. Hij kwam als eerste uit het water en kwam uiteindelijk met twee minuten voorsprong over de finish. “Het is fantastisch om in je eigen land wereldkampioen te worden”, vertelde Plat na de finish. “Een jaar geleden won ik ook de wereldtitel in Rotterdam, maar nu voelt het specialer. Dat komt omdat ik twee weken geleden ook al wereldkampioen handbiken ben geworden. Ik wilde graag bewijzen dat ik in twee sporten de beste van de wereld kan zijn, iets dat vorig jaar in Rio niet gelukt is.”

258466 plat%20wereldkampioen e6ee59 original 1505483053

Beeld: ITU/Janos Schmidt

De paratriatleten hadden in Rotterdam te kampen met natte en koude omstandigheden, waardoor de start uiteindelijk een uur uitgesteld werd. “Vanwege de lage temperaturen had ik er deze keer voor gekozen om in een wetsuit met mouwen te zwemmen, terwijl ik normaal de voorkeur geef aan een pak zonder mouwen. Nu kon ik een stuk warmer de handbike in en dat was zeker in mijn voordeel”, aldus de regerend paralympisch kampioen. “In de derde ronde begon het ook nog eens te regenen waardoor het parcours heel erg glad werd. Gelukkig was mijn voorsprong op dat moment al groot genoeg, dus hoefde ik niet veel risico’s meer te nemen.”

258467 podium%20rotterdam 4825f4 original 1505483204

Geert Schipper, die de afgelopen jaren twee keer met brons genoegen had moeten nemen, legde dit keer beslag op het zilver. Hij hield de Brit Joseph Townsend meer dan zes minuten achter zich. De triatleet uit Spanbroek, die de snelste wheeltijd realiseerde, had er al rekening mee gehouden dat Plat een maatje te groot zou zijn. “Ik ging voor goud, maar ben toch heel erg blij met zilver.”

258468 daniel%20de%20knegt 665780 large 1505483253

Daniel Knegt en zijn guide Koen de Leeuw

Voor de overige Nederlandse deelnemers in Rotterdam was er geen podiumplek weggelegd. Margret IJdema eindigde in de PTWC-klasse – na een lekke band en een valpartij- als vijfde. Daniel Knegt en guide Koen de Leeuw (PTVI voor atleten met een visuele beperking) finishten als tiende.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten