Mario Mola prolongeert wereldtitel in Rotterdam

Mario Mola heeft zaterdag tijdens de ITU Grand Final in Rotterdam zijn wereldtitel triathlon geprolongeerd. De 27-jarige Spanjaard kwam in de regenachtige Maasstad als derde over de streep en dat was genoeg om de concurrentie in de eindstand voor te blijven. De dagzege ging verrassend naar de Fransman Vincent Luis. Marco van der Stel, de enige Nederlander in de race, eindigde op de 35ste plaats.

De beslissing in Rotterdam viel, na 1500 meter zwemmen in de Maas en 40 km fietsen, in de afsluitende tien kilometer lopen. Een groep van meer dan twintig atleten, met daarbij ook de 25-jarige Van der Stel, begon gezamenlijk aan het looponderdeel, maar viel al snel uit elkaar. Vincent Luis, de hardwerkende Noor Kristian Blummenfelt en de Spanjaarden Javier Gomez en Mario Mola bleven tot de finish dicht bij elkaar. Luis was uiteindelijk op het blauwe tapijt Blummenfelt de baas in de sprint. Mola finishte als derde, gevolgd door zijn landgenoot, vijfvoudig wereldkampioen Gomez.

258496 elite%20man%20zwemmen 60ec95 original 1505573993

Beeld: Christie Brouwer / NTB

De in Rotterdam geboren Van der Stel, kende tot het lopen een voorspoedige wedstrijd. “Het zwemmen ging goed en het fietsen ook, al moest ik wel vanaf de start van het fietsen diep gaan om de in de kop van de wedstrijd te komen”, vertelde Van der Stel die als zevende wisselde van het fietsen naar het lopen, maar vervolgens flink wat plaatsen terugviel. “Tijdens het fietsen kon ik niet genoeg voeding binnenkrijgen en  tijdens het lopen zat ik eigenlijk constant tegen kramp en overgeven aan. In het begin dacht ik nog wel dat het ging, maar daarna was het alleen maar knokken. Dan verlies je dus een boel plekken.”

Van der Stel had meer verwacht van het wereldkampioenschap in zijn geboorteplaats. “Ik had gehoopt hier bij de eerste twintig te finishen”, stelde Van der Stel. “Het was heel speciaal om hier te racen. Op elke hoek van het parcours stond wel iemand die je aanmoedigt of je vooruit schreeuwt. Dat hielp wel. Ik vind het dan ook jammer dat ik hier niet het niveau heb kunnen laten zien, dat ik normaal met het lopen wel heb. Ik heb alles gegeven, dat wel, daar moet ik misschien dan maar tevreden mee zijn.”

Eerder op de dag kwamen in Rotterdam de juniormannen en de neosenioren (vrouwen) in actie. De Australiër Matthew Hauser schreef de juniorenwedstrijd op zijn naam. Finn Timmermans was op de 42ste plaats de eerste Nederlander in de wedstrijd, een plek daarachter gevolgd door Niek Heldoorn. Youri Keulen finishte als 53ste.  De Amerikaanse Tamara Gorman veroverde de wereldtitel bij de neosenioren (onder 23 jaar). Marije Dankelman was op de 37ste plaats de beste Nederlandse. Kirsten Nuyes reed lek tijdens het fietsen en finishte de race niet.

Klik hier voor alle uitslagen en standen

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten