Titel en dagzege WTS Rotterdam voor Duffy, Klamer zevende

ROTTERDAM - Flora Duffy was zaterdag oppermachtig in de ITU Grand Final in Rotterdam. De triatlete uit Bermuda was de gehele wedstrijd vooraan te vinden en soleerde in het tien kilometer lange looponderdeel naar de dagzege én de wereldtitel. Rachel Klamer leverde op haar thuisparcours een solide wedstrijd af en finishte als zevende.

Flora Duffy was niet alleen oppermachtig in Rotterdam, de triatlete uit Bermuda schreef dit seizoen zes van de negen wedstrijden in de ITU World Triathlon Series op haar naam. Duffy kwam als tweede uit het water en vormde samen met de Britse Jessica Learmonth en de Amerikaanse Katie Zaferes een kopgroepje op de fiets. Het drietal werkte op het bochtige parcours eendrachtig samen en stapte na veertig kilometer met een voorsprong van 47 seconden op een achtervolgend groepje, met daarin Rachel Klamer, van de fiets.

258497 duffy%20wint%20itu e71bcd original 1505583416

Eenmaal op het loopparcours stond er geen maat op Duffy en liep ze eenvoudig naar haar tweede achtereenvolgende wereldtitel. Zaferes legde 54 seconden achter Duffy beslag op de tweede plaats en ook Learmonth bleef de achtervolgers voor en finishte als derde. “Het was een perfecte race voor mij”, vertelde de kersverse wereldkampioene na afloop. “Ik heb goed gezwommen, op de fiets heb ik niet te veel risico’s genomen en in de afsluitende tien kilometer kon ik het afmaken.”

Rachel Klamer finishte dit seizoen in vier WTS-wedstrijden bij de eerste tien en deed dat ook voor eigen publiek in Rotterdam. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen kwam als zevende uit het water en reed mee in een groepje van zeven atletes in de achtervolging op het leidende drietal. Ze had een zware dag. "Ik heb echt alles gegeven. Het was zo zwaar. Fietsen op zo'n technisch parcours ligt me goed, maar ik had er echt heel veel moeite mee. Elke keer aanzetten na de bochten. Ik weet zeker dat ik morgen veel spierpijn in mijn armen heb. Je probeert goed voorin te zitten, omdat dat veilig is maar het kostte heel veel kracht om telkens op te schuiven. Met lopen kwam alles er op een gegeven moment uit. Zevende is oké. Het is ongeveer de plek waar ik thuishoor. Je hoopt op een podiumplek in eigen land en wilt het ook heel graag, maar dit is wat het is."

258498 rachel%20rent%20haven2%20cb%20(2) 08c2c7 original 1505583564

Ondanks het herfstachtige weer was er veel publiek gekomen. Klamer daarover: "Het is heel gaaf. Mijn sponsor Red Bull had zelfs een bus met mensen laten komen uit mijn woonplaats. Je moet je wel blijven focussen, niet laten afleiden, want overal wordt je naam geroepen. Als je niet oppast raak je de concentratie kwijt. Ik moet dat ombuigen naar positieve energie. Het was wel mooi om te zien hoeveel mensen er komen, ondanks de kou en de regen." Klamer werd achtste in de eindstand van de World Triathlon Series.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten