Rachel Klamer schrijft geschiedenis in Abu Dhabi

Rachel Klamer heeft vandaag in het regenachtige Abu Dhabi de eerste World Triathlon Series-race van het seizoen op haar naam geschreven. De 27-jarige triatlete is de eerste Nederlandse in de geschiedenis sinds het ontstaan van de wedstrijdserie in 2009, die een WTS-race op haar naam schrijft.

Rachel Klamer kwam in de hoofdstad van de Verenigde Emiraten na 750 meter zwemmen als twaalfde uit het water, twee plaatsen achter Maya Kingma, en maakte eenmaal op de fiets deel uit van een kopgroepje van elf. Dit groepje dunde in het 20 kilometer lange fietsonderdeel op het glibberige Yas Marina circuit na de nodige valpartijen uit tot zes atletes. Zo verdwenen wereldkampioene Flora Duffy uit Bermuda, de Amerikaanse podiumfavoriete Katie Zaferes en Joanna Brown uit Canada uit de kopgroep. De Canadese viel bij het ingaan van de vierde ronde. Klamer die kort achter Brown zat, kon haar ontwijken, maar verloor wel even de aansluiting met de kopgroep. Ook Maaike Caelers kwam ten val. De Nederlandse werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek niets gebroken te hebben.

273925 rachel%20klamer 5ce9d2 large 1520005740

Na een snelle wissel van het fietsen naar het lopen, ging Klamer er samen met de Amerikaanse Kirsten Kasper, de Australische Natalie van Coevorden en de Britse Jessica Learmonth vandoor. Het viertal bleef 2,5 kilometer bij elkaar, totdat Klamer versnelde. Learmonth probeerde nog aan te haken, maar met nog een kilometer te gaan, schudde Klamer ook de laatste concurrente van zich af. Ze finishte uiteindelijk met veertien seconden voorsprong.

“Ik ben zo blij, dit had ik absoluut niet verwacht”, vertelde Klamer na afloop. “Ik moet bekennen dat ik me een beetje onzeker voelde op de fiets. Ik heb de afgelopen tijd vooral op rechte wegen getraind, dus ik maakte me zorgen over de bochten. Toen er ook nog eens veel atletes vielen, besloot ik het om het rustig aan te doen in de bochten. Ik zat een paar keer achter een valpartij en toen Joanna viel, was ik bijna een volle ronde in de achtervolging om de aansluiting te vinden. Maar goed, ik ben blij dat ik niet gevallen ben.”

Tijdens de afsluitende 5 km lopen sloeg de triatlete uit het Overijsselse Beuningen, haar slag. “Ik heb goed op mijn ademhaling gelet, want in het begin van het seizoen heb ik nog wel eens last van steken in mijn zij. Ik bleef bewust in de eerste ronde achter in het groepje maar in de laatste ronde besloot ik het op te wagen.”

Kirsten Nuyes was op de 28ste plaats de tweede Nederlandse in de uitslag, vier plaatsen voor Maya Kingma die als 32ste eindigde. Marco van der Stel kwam als enige Nederlander in actie in de mannenwedstrijd die gewonnen werd door de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman. Van der Stel eindigde op de dertigste plaats.

Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten