Olympisch kwalificatietraject Tokio start in Yokohama

De Olympische Spelen zijn nog ruim twee jaar weg, maar in het Japanse Yokohamo start zondag al wel het kwalificatietraject voor de olympische triathlon in Tokio. Rachel Klamer is de enige Nederlandse deelnemer bij de elite, wel komen er vijf paratriatleten in actie in Yokohama.

Rachel Klamer was in 2016 de enige Nederlandse deelnemer aan de olympische triathlon in Rio de Janeiro. In 2020 hoopt de NTB meer ijzers in het vuur te hebben. Het feit dat de mixed teamrelay in 2020 zijn debuut maakt in Tokio, maakt de kans op meerdere atleten in ieder geval een stuk groter. De gemengde teamestafette bestaat uit twee vrouwen en twee mannen die ieder een supersprint (250m zwemmen, 6km fietsen en 1,6km lopen) afleggen. Nederland behaalde in 2017 in Hamburg verrassend een bronzen medaille op dit nieuwe onderdeel.

279813 foto podium wk teamrelay 2017 2560x1918 558091 large 1525887101

Nederland doet dit jaar mee aan alle wedstrijden van de ITU Mixed Relay Series - in Nottingham, Hamburg en Edmonton - en aan het EK in Glasgow. In al deze wedstrijden kunnen punten verzameld worden voor de ITU-ranking. De eerste zeven op de ranglijst per 31 maart 2020 kwalificeren zich – mits alle atleten uit het landenteam ook in de top 140 van de individuele ranking staan. De overige drie plaatsen – gastland Japan krijgt automatisch een startplek – worden in een kwalificatiewedstrijd, tussen 1 april en 11 mei 2020 verdeeld.

Rachel Klamer is in Yokohoma de enige Nederlandse die op jacht gaat naar belangrijke punten voor de ranglijst. De 27-jarige triatlete uit het Overijsselse Beuningen begon het seizoen goed met een overwinning in de eerste World Triathlon Series-wedstrijd in Abu Dhabi. Twee weken geleden finishte ze in Bermuda als twaalfde en neemt zo de tweede plaats in het klassement in. “In Bermuda miste ik na een slechte wissel na het zwemmen de aansluiting op de fiets. Daar hebben we dan ook de afgelopen twee weken nog maar eens goed op geoefend”, laat Klamer vanuit Japan weten. “Ik heb er in ieder geval zin in en het doel is ook nu weer een hoge klassering.”

279814 del 49371 aa233c original 1525888782

Het individuele kwalificatietraject voor de Olympische Spelen strekt zich van 11 mei 2018 tot en met 11 mei 2020. Er zijn zowel bij de mannen als de vrouwen 55 atleten die in de individuele wedstrijd kunnen starten. Dat zijn atleten die zich via de teamrelay hebben geplaatst, aangevuld met atleten die zich individueel plaatsen. De op 11 mei 2020 26 hoogst genoteerde atleten in de individuele olympische kwalificatieranking verdienen een quotaplek voor hun land. NOC*NSF hanteert daarnaast aanvullende kwalificatievoorwaarden die in juni besproken gaan worden.

De paratriatleten beginnen in 2019 aan hun paralympisch kwalificatie traject, maar de missie is om in 2018 al in de top zes van de ranking te komen of te blijven, zodat atleten in elke paralympische kwalificatiewedstrijd in 2019 en 2020 startrecht hebben. Bondscoach Bas de Bruin brengt daarom vijf Nederlanders aan de start in Yokohama. Olympisch- en wereldkampioen Jetze Plat is de grote favoriet in de PT1-klasse voor rolstoelatleten en ook Geert Schipper is een podiumkandidaat in deze categorie. De overige deelnemers zijn Margret IJdema (PT1 klasse), Odette van Deudekom met guide Linda van Vliet bij de vrouwen in de PT5 klasse (slechtzienden) en Daniel Knegt met guide Koen de Leeuw in dezelfde klasse bij de mannen.

De vrouwenwedstrijd in Yokohoma start zaterdag om 10.06 lokale tijd (3.06 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag in Nederland).

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten