Vooruitblik dubbel NK-weekend

Een druk weekend staat voor de deur voor de nationale triathlontop, met twee NK's in twee dagen. Zaterdag is Rotterdam het decor voor het NK sprint en zondag is in Nieuwkoop het NK middenafstand. Sarissa de Vries is in beide races titelkandidate. In Rotterdam staan ook de nationale titels paratriathlon, jeugd en junioren en masters op het spel.

Dag vol NK-races in Rotterdam

De Triathlon 010 in Rotterdam is zaterdag gastheer van het NK sprint triathlon (750m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen). Een dag lang strijden de deelnemers in en om de Willem Alexander Roeibaan in diverse categorieën om de nationale titels, waabij de jeugd als eerste in actie komt. Marco van der Stel lijkt bij de mannen elite de beste papieren te hebben. Afgelopen zondag schreef hij in de eredivisie nog de triple mix op zijn naam en half april won hij de ETU Cup-race in het Spaanse Melilla. Titelverdediger Niek Heldoorn komt in Rotterdam uit in het juniorenveld en is daarin de absolute topfavoriet. Pim Venderbosch en Wesley Mols, die ook hun vorm toonden in de Eredivisie, zijn podiumkandidaten bij de elite.

In de vrouwenrace is Sarissa de Vries de topfavoriete. De Vries veroverde vorig jaar de nationale titel op de olympische afstand en eindigde achter Kirsten Nuyes als tweede in de titelstrijd over de sprintafstand. Nuyes ontbreekt op de startlijst, maar De Vries kan in Rotterdam geduchte tegenstand verwachten van Jony Heerink, winnares van de triple mix in Almere en de in Australië wonende Lotte Wilms die na haar goede prestaties in de World Cup in Australië en Nieuw-Zeeland tijdelijk in Nederland is. Quinty Schoens, Joyce Caro, Barbara de Koning en Dirkje Lebouille zijn de blikvangers bij de vrouwen junioren.

Bij de paratriatleten staat vrijwel de hele elite selectie aan de start. Alleen Odette van Deudekom moet wegens een blessure verstek laten gaan. Jetze Plat, Geert Schipper en Maurits Morsink zijn de mannen in vorm, getuige hun resultaten van de laatste weken. Saskia van den Ouden maakt haar comeback na lange afwezigheid en Joleen Hakker komt voor het eerst sinds de bevalling van haar eerste kindje weer in actie. Ook voor de masters vanaf 40 jaar staan er NK-titels op het spel. Zij starten in dezelfde serie als de elite.

262290 nk%20veenendaal%202017 19cf11 large 1508774376

Scheltinga en De Vries favoriet in Nieuwkoop

Een dag later, tijdens de 36e Vink+Veenman triathlon in Nieuwkoop, staat het NK over de middenafstand (1900m zwemen, 90km fietsen en 21,1km lopen) op het programma. De kampioen van 2017, Martijn Dekker, deed zondag mee aan de Ironman op Lanzarote, net als Erik-Simon Strijk zij zullen niet deelnemen in Nieuwkoop. Diederik Scheltinga is daarmee de enige medaillewinnaar van vorig jaar die wel van de partij is. Zijn jongere broer Evert Scheltinga is er ook en hij lijkt de grootste kanshebber voor de zege. Favorieten voor het podium zijn verder Sven Strijk, Milan Brons, Dirk Wijnalda en Stefan Overmars.

Bij de vrouwen is de kampioene van vorig jaar, Sarissa de Vries, wel van de partij. Zij combineert het NK op de middenafstand met het NK sprint een dag eerder in Rotterdam. Ook de nummer van twee van vorig jaar, Marleen Honkoop, komt aan de start en verder wordt er het nodige verwacht van Els Visser. De 27-jarige triatlete die vorig jaar naar Australië verhuisde, is bezig aan haar eerste seizoen als profatlete en eindigde begin mei nog als vierde in Ironman Australië. Visser is sinds kort terug in Nederland.

Belangrijkste starttijden

Het NK sprint voor vrouwen elite en masters start zaterdag om 15.00 uur, de mannen elite en masters gaan een uur later van start. De paratriatleten krijgen in Rotterdam om 17.10 uur het startschot voor hun race.  Een dag later start het NK middenafstand voor de mannen bij Strand Zomer om 10.30 uur, vijf minuten later gevolgd door de vrouwen.

 

Meer informatie:

 

 

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten