Kwartet Nederlanders in actie in Nottingham en Leeds, Europacup in Weert

 

De internationale triathlontop komt vanaf donderdag in Engeland samen voor de eerste wedstrijd van de ITU Mixed Relay Series in Nottingham en de vierde wedstrijd van de World Triathlon Series in Leeds. Nederland is in het Verenigd Koninkrijk met vier atleten vertegenwoordigd. Op eigen bodem vindt zondag de ETU European Cup plaats in Weert, waar volgend jaar het EK gehouden wordt.

De wedstrijd in Nottingham vormt de aftrap voor het olympische kwalificatietraject voor de mixed teamrelay, een triathlondiscipline die in Tokio haar debuut maakt. De komende twee jaar kunnen in de ITU Mixed Team Relay Series (in Nottingham, Hamburg en Edmonton), het olympische testevent in Tokio en tijdens Europese- en wereldkampioenschappen, punten voor de ranglijst worden verdiend. In totaal mogen elf landen, plus gastland Japan, meedoen aan de mixed teamrelay in Tokio. Daarnaast moeten atleten die meedoen aan de estafette ook nog een plaats bij de eerste 140 op de individuele – niet geschoonde – ranking hebben veiliggesteld.

Nederland maakte vorig seizoen indruk op het WK mixed teamrelay in Hamburg. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maaike Caelers en Jorik van Egdom behaalden daar verrassend een bronzen medaille. In Nottingham, waar Nederland met startnummer drie van start gaat, komen Klamer, Van der Stel en Van Egdom weer in actie. Maaike Caelers wordt vervangen door Maya Kingma. In de teamrelay leggen de vier atleten achter elkaar een supersprint triathlon af. Klamer bijt het spits af, gevolgd door Van der Stel, Kingma en Van Egdom.

279813 foto podium wk teamrelay 2017 2560x1918 558091 large 1525887101

Drie dagen later staat in Leeds de vierde wedstrijd van de World Triathlon Series op het programma. Rachel Klamer en Maya Kingma starten in de vrouwenwedstrijd en Van der Stel is de enige Nederlander in de mannenrace. Klamer maakte begin maart indruk door in Abu Dhabi de openingswedstrijd op haar naam te schrijven en neemt na drie wedstrijden de achtste plaats in de tussenstand in. Klassementsleidster Flora Duffy heeft zich geblesseerd afgemeld voor de wedstrijd in Leeds. Er zijn nu meerdere gegadigden voor de overwinning, onder wie Katie Zafares, Kirsten Kasper en natuurlijk Klamer.

Bij de mannen heeft publiekslieveling Alistair Brownlee zich teruggetrokken uit de wedstrijd. De Brit is tweevoudig olympisch kampioen (2012 en 2016) en studeerde aan de Universiteit van Leeds. Zijn jongere broer Jonathan is wel aanwezig in Leeds en mag samen met onder anderen Mario Mola (Spanje), Jacob Birtwhistle (Australië) en Henri Schoeman (Zuid-Afrika) tot de favorieten gerekend worden. Marco van der Stel heeft in Leeds startnummer 43.

ETU European Cup Weert

In eigen land is Weert het decor voor een ETU European Cup-race. Triatleten uit heel Europa strijden op zondag 10 juni mee voor de overwinning in Limburg. In 2019 vindt in Weert het Europees kampioenschap triathlon over de olympische afstand (1500m zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen) en veel atleten grijpen dit weekend de mogelijkheid aan om alvast de parcoursen te verkennen en sfeer te proeven. Jorik van Egdom voert met startnummer 1 de Nederlandse delegatie aan in Weert. Rani Škrabanja is de hoogst geplaatste Nederlandse in de vrouwenwedstrijd. In totaal komen zeven landgenoten in actie in Weert.

In Weert beginnen de Europese races zondag om 12.30 uur met de vrouwen en om 15.30 uur starten de mannen. Gedurende het hele weekend zijn er daarnaast races voor recreanten, clubteams in de Teamcompetities en IRONKIDS. De mixed teamrelay in Nottingham staat donderdag om 17.36 uur (Nederlandse tijd) op het programma. De vrouwenrace in Leeds start zondag om 12.06 en de mannen beginnen om 15.51 uur.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten