Nederland verdedigt derde plek WK Hamburg

De beste triatleten ter wereld strijken zaterdag en zondag in Hamburg neer voor alweer de zesde wedstrijd meetellend voor de ITU World Championships Series en het wereldkampioenschap mixed-teamrelay.

Een jaar geleden eindigde Nederland - destijds met Rachel Klamer, Maaike Caelers, Marco van der Stel en Jorik van Egdom - verrassend als derde in het wereldkampioenschap mixed-teamrelay. Australië pakte toen het goud, voor de Verenigde Staten.

De gemengde teamestafette – waarin de vier teamleden omstebeurt een supersprint afleggen - maakt in 2020 in Tokio voor het eerst deel uit van het olympische programma. Nederland is een early ad0pter als het gaat om de teamrelay. “We wisten dat de kans groot was dat de teamestafette olympisch zou worden, dus zijn we er meteen serieus aandacht aan gaan besteden”, vertelt technisch directeur Adrie Berk. “We hebben de afgelopen jaren steeds meegedaan aan EK’s en WK’s en dat heeft z’n vruchten inmiddels afgeworpen. Niet alleen in de vorm van een bronzen medaille. We hebben ook belangrijke punten verzameld en mogen aan alle teamrelays meedoen, terwijl landen die later zijn ingesprongen moeite hebben om er tussen te komen”, aldus technisch directeur Adrie Berk.

279813 foto podium wk teamrelay 2017 2560x1918 558091 large 1525887101

Het Nederlandse team heeft een kleine wijziging ondergaan ten opzichte van vorig jaar. Maaike Caelers is vervangen door Maya Kingma. Het is moeilijk in te schatten wat de verwachtingen zijn, al is de doelstelling volgens hoofdcoach Louis Delahaije een plaats in de top acht. Berk: “Het is een snel en spectaculair onderdeel en niet alleen de individuele kwaliteiten spelen een rol, maar ook de opstelling van het team. Als je in de teamestafette gelost bent, is het heel moeilijk om terug te komen. Geluk speelt ook een rol. Het was een jaar geleden een paar keer een dubbeltje op z’n kant, dat voor ons telkens de goede kant op viel.”

 

Een dag eerder staat in Hamburg de individuele wedstrijd op het programma. Namens Nederland komen Rachel Klamer – twee weken geleden winnares van haar thuiswedstrijd in Holten –, Maya Kingma en Marco van der Stel in actie. Rachel Klamer schreef dit seizoen de openingswedstrijd in Abu Dhabi op haar naam en eindigde in Leeds als vierde. In het tussenklassement neemt zij de derde plaats in, achter Katie Zafares uit de Verenigde Staten en de Britse Vicky Holland. Bij de mannen gaat Mario Mola uit Spanje aan de leiding, gevolgd door de Fransen Vincent Luis en Pierre Le Corre. Van der Stel neemt de 39ste plaats in de tussenstand in.

De elitewedstrijd voor mannen start zaterdag in Hamburg om 16.40 uur en de vrouwen horen om 18.40 uur het startschot. De mixed-teamrelay start een dag later om 14.30 uur.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten