Toppers azen op parcoursrecord in Almere

Triathlonliefhebbers kunnen dit weekeinde hun hart ophalen in Almere. Vrijdag staat de Junior Challenge op het programma, zaterdag de wedstrijd over de lange- en middenafstand en zondag de finale van de Eredivisie Triathlon.

Almere is zaterdag alweer voor de 36ste keer het decor voor een triathlon over de lange afstand; de Challenge Almere-Amsterdam is daarmee de oudste hele triathlon van Europa. Zo’n 3500 deelnemers komen in Almere in actie tijdens het driedaagse evenement. Op de lange afstand wordt een spannende strijd verwacht tussen Yvonne van Vlerken en Els Visser. Van Vlerken, voor wie de Challenge Almere-Amsterdam haar 42ste hele triathlon wordt, werd in de Ironman Maastricht geplaagd door rugklachten en finishte daar als tweede achter Visser.

Van Vlerken schreef de wedstrijd in Almere in 2017 – toen het Europees kampioenschap lange afstand - in een parcoursrecord van 8.51.13 op haar naam en hoopt die tijd zaterdag nog wat aan te scherpen. “Almere is een speciale wedstrijd voor mij, eentje waarvoor ik altijd extra gemotiveerd ben. Vorig jaar had ik een bijna perfecte race. Alles moet op zo’n dag op z’n plaats vallen, maar ik ga in ieder geval mijn best doen”, vertelde van Vlerken tijdens de persconferentie in Almere. Concurrentie kan Van Vlerken dus verwachten van Els Visser en ook de Française Camille Deligny, winnares in 2016, en de Nederlandse triatletes Rahel Bellinga, Marleen Honkoop en Corine Nelen, zijn kanshebbers voor een topnotering.

Ook bij de mannen wordt er geaasd op het parcoursrecord (7.57.46) dat sinds 1999 in handen is van Jan van der Marel. Een favoriet voor de overwinning is ex-beroepswielrenner Cameron Wurf uit Australië die vorig jaar in Kona de snelste fietstijd in de Ironman Hawaii noteerde. Overige gegadigden voor een podiumplek zijn Jaroslav Kovacic uit Slovenië, vorig jaar derde in Almere, de Deen Kristian Hogenhaug, die vorig jaar in Almere de snelste fietstijd realiseerde, Bryan McCrystal uit Ierland en de Nederlanders Evert Scheltinga, Dirk Wijnalda en Tjardo Visser.

Onlangs werd bekend dat Challenge Almere-Amsterdam volgend jaar - in het weekend van 13-14 en 15 september - weer het decor is voor het Europees kampioenschap over de lange afstand. Almere heeft een rijke historie als het gaat om het organiseren van kampioenschappen. In 1985, 1991, 1999, 2006 (deze jaren nog Holland Triathlon), 2014 en 2017 werd er ook al in de Flevopolder om de Europese titels gestreden.

289314 almere a126b6 large 1536205832

Foto: Challenge Almere-Amsterdam

Eredivisie finale

Een dag later staat de finale van het zevende eredivisieseizoen op de rol. Net als afgelopen jaren is de teamrelay – waarin de teamleden omstebeurt een supersprint afleggen - het spectaculaire slotstuk van het triathlonweekend in Almere. Bij de vrouwen lijkt Ferro Mosae de eindzege niet meer te kunnen ontglippen. De triatletes uit Maastricht wonnen tot nu vier van de vier wedstrijden en hebben een comfortabele voorsprong van zeven punten op Kijani uit Beesd. Met Sarissa de Vries, Rani Škrabanja, Sophie van der Most en Anna Witteven komt Ferro Mosae ook nog eens in een sterke opstelling aan de start.

 De strijd om de overige podiumplekken is onverminderd spannend. Kijani, dat vorig jaar won in Almere, staat drie punten voor op TC Twente, dat na hun winst onlangs in Veenendaal ongetwijfeld ook vol ambitie aan de start komt. Hellas uit Utrecht zal na het wat tegenvallende resultaat in Veenendaal de achterstand op TC Twente (1 punt) goed willen maken om zo op het podium te kunnen eindigen. En wellicht kan het jonge team van TVA voor eigen publiek voor een verrassing zorgen.

Bij de mannen staat Squadra – Eindhoven stevig bovenaan. De landskampioen van 2017 lijkt dan ook op weg naar prolongatie van de titel. Het verschil met nummer twee Rogelli / Trimates is vier punten. De mannen uit Utrecht hebben op hun beurt vier punten voorsprong op TC Twente. Als de mannen uit Twente – die twee weken geleden verrassend wonnen in Veenendaal, ook in Almere kunnen stunten, kan dat de top vijf nog opschudden. Achter Twente staan Kijani uit Beesd en Visma / TriCan uit Arnhem – met een punt achterstand op Twente - op gelijke hoogte.

Na de finale in Almere is het seizoen nog niet voorbij. De top acht van de mannen en de top zes van de vrouwen mogen op 23 september naar Lille voor de meeting met de Belgische T3-series in het Kampioenschap der Lage Landen.

 

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten