Podiumkansen voor Klamer en paratriatleten in WK-finale Gold Coast

Elf Nederlanders komen tot en met zondag in actie op het WK triathlon in het Australische Gold Coast. Voor Rachel Klamer is er de kans om voor het eerst in haar carrière op het WK-podium te eindigen bij de elite en ook de paratriatleten zijn favoriet voor titels en medailles.

Het wereldkampioenschap triathlon voor elite bestaat uit negen races met als afsluiter de Grand Final in Gold Coast, een kustplaats ten zuiden van Brisbane. Rachel Klamer en Maya Kingma vertegenwoordigen Nederland in de vrouwenrace die op zaterdag om 15.06 uur lokale tijd (7.06 uur ’s ochtends in Nederland) op het programma staat. Rachel Klamer stond voor de voorlaatste wedstrijd op de derde plaats in de tussenstand van het mondiale kampioenschap, maar zakte na haar zestiende plek in Montreal naar de vijfde plaats.

Katie Zaferes begint zaterdag als klassementsleidster aan de finale in Gold Coast. De Amerikaanse wordt in de ranking gevolgd door de Britse Vicky Holland en Georgia Taylor-Brown uit de Verenigde Staten die in Montreal, samen met Jessica Learmonth, Klamer voorbij ging in de tussenstand. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen heeft nog kansen om zich terug te knokken naar het podium, maar moet daarvoor wel een topwedstrijd afleveren en in ieder geval Taylor-Brown en Learmonth achter zich houden. Ze heeft in ieder geval goede herinneringen aan Gold Coast waar ze tien jaar geleden in Gold Coast al eens een bronzen medaille won op het WK voor junioren.

289929 gold%20coast 56815f large 1536788550

Klamer zelf houdt zich een paar dagen voor de race nog niet zo heel erg bezig met het podium. “Het was een spannend jaar waarin ik vroeg in het seizoen de World Triathlon Series-race in Abu Dhabi won, maar naast de ups waren er ook wel wat downs. Natuurlijk zou het mooi zijn als ik het podium kan halen, maar dat is niet mijn eerste doel. Ik hoop het seizoen mooi af te sluiten en een goede wedstrijd te draaien. Het podium kan daarvan een resultaat zijn, maar hangt ook af van de prestaties van de concurrentie.”

Maya Kingma is één van de snelste zwemmers in het World Triathlon Series-circuit en zette dit seizoen een mooi resultaat neer in de WTS-race in Bermuda waar ze als zestiende eindigde. Kingma is jong genoeg om in Gold Coast in de beloftencategorie te starten, maar geeft de voorkeur aan de eliterace waar belangrijke punten voor de Olympic Qualifying Ranking te verdienen zijn.

Marco van der Stel en Jorik van Egdom komen op zondag, ook om 7.06 uur Nederlandse tijd, aan de start bij de mannen. De Spanjaard Mario Mola gaat – na vier overwinningen - aan de leiding in de tussenstand en lijkt bijna niet meer te achterhalen door de concurrentie. Thuisfavoriet Jacob Birtwhistle volgt op de tweede plaats en de Fransman Vincent Luis op de derde plek. Van der Stel neemt de 35ste plaats in de stand in en Jorik van Egdom, twee jaar geleden wereldkampioen bij de beloften, staat op plek nummer 57. Quinty Schoens en Niek Heldoorn doen op zaterdag mee aan het wereldkampioenschap voor junioren.

289930 jetze%20plat%20gold%20coast b790c4 large 1536789037

Foto: Jetze Plat

De paratriatleten bijten op zaterdagochtend (in Nederland in de nacht van vrijdag op zaterdag) voor Nederland het spits af in Gold Coast. Jetze Plat en Geert Schipper zijn de grote favorieten voor de eerste twee podiumplekken in de PTWC-klasse voor rolstoelatleten. Paralympisch kampioen Jetze Plat werd eerder dit seizoen al wereldkampioen handbiken en Schipper veroverde in juli in Estland de Europese titel triathlon. Margret IJdema zette in dezelfde klasse bij de vrouwen in Europa goede resultaten neer, maar zal in Gold Coast geduchte concurrentie krijgen van de niet-Europese deelneemsters. Een plek bij de eerste vijf is het doel.

Ook Maurits Morsink (PTS2) nam in het Estse Tartu de Europese titel mee naar huis en behoort in Gold Coast tot een kanshebber voor het podium. Daniel Knegt en zijn guide Koen de Leeuw zijn op het laatste moment aan de deelnemerslijst toegevoegd. Ze zullen het zwaar krijgen in het topveld maar hopen met een goede klassering belangrijke punten te verdienen voor de paralympische kwalificatie ranking.

  

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten