Goud en zilver paratriatleten op WK, Klamer tiende

GOLD COAST- Jetze Plat is voor de derde keer wereldkampioen paratriathlon geworden. In de Australische badplaats Gold Coast versloeg hij landgenoot Geert Schipper die na afloop het zilver omgehangen kreeg. Rachel Klamer eindigde als tiende in de World Triathlon Series 2018.

Hij sprak na afloop van een 'rommelige race' met een paar incidenten, maar dat weerhield Jetze Plat niet van het bevestigen van de hegemonie die hij al een aantal jaren voert over de rolstoelklasse van de paratriathlonsport. Geert Schipper, die binnenkort debuteert op de ironman van Hawaii, toonde zich tevreden met het zilver na een goede race. De overige Nederlanders lukte het in de Australische kustplaats niet om op het podium te eindigen. Maurits Morsink kwam in de PTS2-categorie het dichtste bij. De Europees kampioen uit Rotterdam had het zwaar tijdens het zwemmen, maakte met de snelste fiets- en looptijd veel goed, maar strandde uiteindelijk op de vijfde plaats. Margret IJdema finishte als zevende in de rolstoelklasse en Daniël Knegt en guide Koen de Leeuw werden eveneens zevende in de klasse voor visueel gehandicapte atleten, hun beste WK-prestatie tot nu toe.

Klamer tiende in eindstand WTS

Voor Rachel Klamer bleef de vooraf gehoopte podiumplek in de eindrangschikking van de World Triathlon Series ruim buiten bereik. Een lastig fietsonderdeel zorgde ervoor dat ze op grote achterstand van de kop van de wedstrijd aan het looponderdeel begon. Meer dan plek 24 zat er, ondanks een sterk looponderdeel, niet meer in voor de Beuningse atlete. Vicki Holland (ENG) werd gekroond tot wereldkampioene, na haar tweede plek in de Grand Final. Ashleigh Gentle (AUS) won voor het thuispubliek de slotrace van het prestigieuze circuit, dat dit jaar toe was aan de tiende editie. Maya Kingma kende een sterke race en keek tevreden terug nadat ze op plek 28 gefinisht was. "Het zwemmen viel me tegen, ik hoor in de kopgroep te zitten, maar op de fiets wilden ze in de tweede groep wel rijden en dus sloten we aan bij de kop. Ik denk dat ik beter heb gelopen dan dat ik had durven dromen, dus happy."

Mola opnieuw wereldkampioen

Bij de mannen ging de wereldtitel, als verwacht, naar regerend kampioen Mario Mola. De Spanjaard werd tweede in Gold Coast. Net als vorig jaar in Rotterdam was Vincent Luis (FRA) de winnaar van de Grand Final. Het brons ging in Australië naar Richard Murray (ZAF), die als vierde eindigde in de WK-stand. Marco van der Stel kon op de fiets na hard werken in een groep met Murray nog aanhaken bij de voorste groep, maar had teveel krachten aangewend om nog sterk te lopen. Hij finishte op plek 44. Jorik van Egdom kon de aansluiting op de fiets niet bewerkstelligen en stapte daarop uit de race. Van der Stel eindigde op plek 41 in de WK-stand.

Quinty Schoens werd in haar laatste WK-optreden als juniore knap negende. De Limburgse kende een sterke race, waarin ze almaar verder oprukte. Niek Heldoorn eindigde bij de jongens junioren op plek 40 en gaf na afloop teleurgesteld te kennen dat hij tijdens zijn race fysiek tekort kwam om zich te mengen in de strijd om de voorste plekken en sprak van een goed leermoment.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten