Dertig Nederlanders in jubileumeditie Ironman Hawaii

Dertig Nederlanders staan zaterdag aan de start van de jubileumeditie van de Ironman op Hawaii. De Amerikaanse marinier Gordon Haller schreef veertig jaar geleden de eerste Ironman op zijn naam.

Vijftien atleten kwamen op 18 februari 1978 aan de start van de eerste editie van de Ironman. Ontstaan uit een weddenschap om te zien welke sporter - zwemmer, wielrenner of hardloper - de ultieme atleet is, werden de drie grootste wedstrijden op Hawaii - de Waikiki Roughwater Swim (3,86 km), de Around-Oahu Bike Race (185.07 km) en de Honolulu Marathon, achter elkaar geplakt. Gordon Haller kwam na 11 uur en 46 minuten als eerste over de streep en de eerste ‘Iron Man’ was geboren.

40 Years of Dreams

Veertig jaar later komt er een recordaantal van ongeveer 2500 atleten, uit in totaal 82 landen, aan de start van de jubileumeditie die de slogan ‘40 Years of Dreams’ heeft meegekregen. Dertig Nederlanders wisten zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap Ironman. Nederlandse professionals ontbreken dit jaar op Big Island, maar ons land is wel vertegenwoordigd in de agegroup-categorieën en in de rolstoelklasse.

292517 ironman 2018 crop 1bd86c original 1539148070

Derk de Korver lijkt namens Nederland bij de mannen de hoogste ogen te kunnen gooien in de algemene uitslag. De in Californië woonachtige landgenoot – die triathlon combineert met een baan bij Google – schreef dit jaar de ‘agegroup only’ Ironman Santa Rosa op zijn naam en was vorig jaar achter rolstoelatleet Jetze Plat de tweede Nederlander in Kona. Plat is dit jaar niet van de partij. Geert Schipper maakt zijn debuut op Hawaii in de rolstoelcategorie.

Bij de vrouwen heeft Tessa Kortekaas op voorhand de beste papieren om als eerste Nederlandse te finishen. De kleindochter van Egbert van ’t Oever, in de jaren vijftig Olympisch schaatser en later coach van onder anderen Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, eindigde in augustus als zesde in de Ironman Maastricht en was daar achter Yvonne van Vlerken goed voor het zilver op het Nederlands kampioenschap. Van Vlerken, onze beste atlete op de lange afstand, finishte tien jaar geleden als tweede op Hawaii, maar laat de wedstrijd sinds 2017 bewust schieten. Sione Jongstra is na de zege van vorig jaar in haar agegroup nu terug in Kona om de wereldtitel te verdedigen.

Favorieten

Het kampioenschap op Hawaii werd een jaar geleden gewonnen door de Duitser Patrick Lange die vijf kilometer voor de finish de Canadees Lionel Sanders voorbijging. Door het ontbreken van de geblesseerde Jan Frodeno, voormalig olympisch kampioen en tweevoudig Hawaii-winnaar, zijn alle ogen op Hawaii ook dit keer gericht op Lange en Sanders. Ook Sebastian Kienle uit Duitsland, David McNamee, de Britse nummer drie van vorig jaar, en nieuwkomer Javier Gomez uit Spanje die jarenlang de korte afstand domineerde en voor het eerst meedoet op Hawaii, zijn kanshebbers voor het podium. De grote favoriete bij de vrouwen is Daniela Ryf. De Zwitserse won al drie keer het Ironman-WK op Hawaii en is ook nu weer de te kloppen vrouw. Ryf mag vooral tegenstand verwachten van de Britse Lucy Charles, de nummer twee van vorig jaar, de Amerikaanse Heather Jackson en oud-winnares Mirinda Carfrae uit Australië.

Het WK op Hawaii is op zaterdag live te volgen via Facebook: www.facebook.com/IRONMANnow De wedstrijd begint zaterdagavond om 19.00 uur (Nederlandse tijd).

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten