Klamer mikt op podium in Abu Dhabi

ABU DHABI - TeamNL Triathlon maakt zich op voor een nieuw seizoen, dat vrijdag van start gaat met de eerste ITU World Triathlon Series-race in Abu Dhabi. Rachel Klamer won een jaar geleden de openingswedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten en gaat ook nu weer voor een podiumplek.

De mannen bijten vrijdag om 11.06 uur (Nederlandse tijd) het spits af op het parcours op en rond het Yas Marina Formule 1-circuit, gevolgd door de vrouwen die om 13.06 van start gaan. Nederland wordt bij de mannen vertegenwoordigd door Marco van der Stel en Jorik van Egdom, terwijl Rachel Klamer, Maya Kingma en Kirsten Nuyes in actie komen bij de vrouwen. Een dag later om 9.00 uur ‘s ochtends staat de mixed teamrelay op het programma. Van der Stel, Van Egdom, Klamer en Kingma vormen het team dat dan hoge ogen hoopt te gooien in de gemengde teamestafette, die in Tokio voor het eerst op het Olympisch programma staat.

288033 whatsapp image 2018 03 02 at 09.10 .29  7d4c37 large 1534915200

Podiumambities

Rachel Klamer schreef vorig jaar in Abu Dhabi als eerste Nederlandse een World Triathlon Series-race op haar naam. Anderhalve week geleden legde de 28-jarige triatlete in Singapore beslag op de tweede plaats in de finale van de Super League Triathlon en liet daarmee zien dat het met de vorm wel goed zit. Het feit dat veel ogen op haar gericht zijn in Abu Dhabi, vindt ze niet erg. “Het geeft geen extra druk. Zenuwachtig ben ik nog niet, maar dat zal nog wel komen korter voor de wedstrijd”, vertelt Klamer. “Vorig jaar begon ik mijn seizoen heel goed en eindigde ik het jaar minder, terwijl dat normaal altijd andersom was. Dat was even wennen. Hopelijk ben ik dit jaar iets constanter, maar uiteindelijk is het wel mijn doel om in Abu Dhabi weer op het podium te komen.”

Klamer gaat in Abu Dhabi van start met nummer acht. Nummer één is toebedeeld aan de Britse Vicky Holland die vorig jaar de World Triathlon Series op haar naam schreef, voor de Amerikaanse Katie Zaferes en Georgia Taylor-Brown uit Groot-Brittannië.

Top twintig

Titelverdediger Mario Mola uit Spanje voert vrijdag het mannenveld aan in Abu Dhabi. De complete top tien in de eindstand van de WTS van vorig jaar is vrijdag aanwezig in de seizoensopener in het Midden-Oosten. De Fransman Vincent Louis en de Australiër Jacob Birtwhistle gaan respectievelijk met nummer twee en drie van start en ook de winnaar van vorig jaar, Henri Schoeman uit Zuid-Afrika, wil weer een gooi naar de overwinning doen. Marco van der Stel en Jorik van Egdom vormen de Nederlandse inbreng en voor hen is een top twintig-notering het doel. 

Mixed teamrelay

Het seizoen 2019 staat voor een groot deel in het teken van kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. Rachel Klamer finishte vorig jaar als vierde in de World Triathlon Series-race in Leeds en moet in mei 2020 bij de eerste 26 op de kwalificatieranking staan om aan de kwalificatie-eisen te voldoen. Ook het estafetteteam heeft haar ogen gericht op Tokio. Na de vijfde plaats op het WK in Hamburg en de vijfde plaats en achtste plaats in de Mixed Relay Series in respectievelijk Nottingham en Edmonton, neemt het team de vijfde plaats op de olympische kwalificatieranglijst in. De beste zeven landen op de kwalificatieranglijst per 31 maart 2020 plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Tokio, mits de vier atleten bij de eerste 140 op de individuele ranglijst staan.  

De olympische kwalificatieranglijst wordt momenteel aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door triathlongrootmachten Australië, Frankrijk en Groot-Brittannië. “Met onze achtste plek en vijfde plaatsen van vorig jaar zitten we op schema, maar het zou mooi zijn als we hier in Abu Dhabi de achtste plek van Edmonton kunnen verbeteren”, aldus hoofdcoach Louis Delahaije. 

Meer informatie

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten