Vijf Nederlanders in actie in Yokohama

World Triathlon Series en World Paratriathlon Series naar Japan

ARNHEM - Vijf Nederlanders gaan dit weekend van start in de World Triathlon Series en World Paratriathlon Series in het Japanse Yokohama. Jorik van Egdom en Maya Kingma verdedigen de Nederlandse eer bij de elite, terwijl Geert Schipper, Margret IJdema en Nico van der Burgt namens TeamNL in actie komen in de paratriathlon.

Zowel Maya Kingma als Jorik van Egdom leken een maand geleden in de WTS-wedstrijd in Bermuda op weg naar een topklassering, maar beide strandden uiteindelijk buiten de top twintig. Maya Kingma klom als eerste uit het water, maakte op de fiets deel uit van de kopgroep, maar werd door materiaalpech ver naar achteren geworpen. Van Egdom maakte in Bermuda indruk op de fiets. Hij koos in de laatste kilometers zelfs voor de aanval en begon in de voorhoede aan de afsluitende tien kilometer lopen. Steken in zijn zij en maagklachten zorgden ervoor dat hij niet bij de gehoopte eerste zes, maar op de dertigste plaats finishte.

312723 del 8375 f30111 large 1557980058

TeamNL Triathlon is momenteel op hoogtestage in het Spaanse Sierra Nevada en Van Egdom en Kingma zijn de enigen uit het team die zijn afgereisd naar Yokohama. Waar Rachel Klamer vorig jaar al aan een deel van de olympische kwalificatie-eisen voldeed door als vierde te finishen in de WTS-race in Leeds, moeten Van Egdom en Kingma nog proberen minimaal bij de eerste zes te eindigen.  

Favorieten

De Fransman Vincent Luis gaat in Japan met nummer één van start in de mannenrace. Hij kan vooral tegenstand verwachten van zijn landgenoot Dorian Coninx, de winnaar in Bermuda, wereldkampioen Mario Mola uit Spanje en zijn landgenoten Javier Gomez en Fernando Alarza. Van Egdom start in Yokohama met nummer 28. Klassementsleidster Katie Zaferes schreef al de WTS-wedstrijden in Abu Dhabi en Bermuda op haar naam en is ook de grote favoriete voor de overwinning in Yokohama. De Britse Jessica Learmonth stond ook al twee keer op het podium en zal er alles aan doen om dit keer op het hoogste treetje te kunnen staan. Maya Kingma start in Yokohama met nummer 22.

 

World Paratriathlon Series

Geert Schipper, Margret IJdema (beiden rolstoelklasse) en Nico van der Burgt (PTS3 lopende klasse) komen zaterdagochtend vroeg in actie in Yokohama. Voor Geert Schipper lijkt de weg vrij naar de overwinning nu landgenoot Jetze Plat ontbreekt. Plat schreef de eerste World Paratriathlon Series-race van het seizoen in Milaan op zijn naam, maar komt dit weekend in de wereldbekerwedstrijd handbiken in Oostende aan de start. IJdema finishte in Milaan als derde en gaat ook in Yokohama voor een podiumplaats. Nico van der Burgt maakte in Milaan zijn debuut in het WPS-circuit in de PTS4-klasse, maar komt na een aanvraagprocedure in Yokohama uit in de PTS3-klasse.

De paratriatleten komen zaterdag vanaf 7.00 uur (middernacht in Nederland) in actie. De elite-vrouwen starten om  10.16 uur (03.15 Nederlandse tijd) en de elite-mannen om 13.16 uur (06.16 Nederlandse tijd).

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten