Teamrelay op EK in Weert speerpunt voor Nederlandse ploeg

Jorik van Egdom blikvanger op olympische afstand

ARNHEM - De Stadstriathlon in Weert viert dit jaar het tienjarig bestaan met een Europees triathlonfeestje. Namens Nederland komen van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni twaalf eliteatleten in actie tijdens het EK triathlon.

Het is niet voor het eerst dat een EK over de olympische afstand in Nederland plaatsvindt. Het Limburgse Stein had in 2000 de primeur, gevolgd door Holten in 2009. Wel wordt in Weert voor de eerste keer in Nederland om de Europese titels in de mixed teamrelay gestreden. Dit onderdeel – waarbij twee mannen en twee vrouwen om beurten een supersprint triathlon afleggen – staat in 2020 in Tokio voor het eerst op het olympische programma als medailleonderdeel. Nederland werd op dit onderdeel derde op het WK in 2017.

Nederland komt zondag met Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel met het sterkst mogelijk team aan de start. In Weert zijn belangrijke punten voor de olympische ranking te verdienen. “We hopen met een podiumplaats en de bijbehorende rankingpunten, om zo afstand te nemen van concurrerende Europese landen. Nederland neemt momenteel de zesde plaats in en de eerste zeven landen op de ranking gaan naar Tokio. We moeten dan ook alles op alles zetten om die positie vast te houden of te verbeteren,” aldus technisch directeur Adrie Berk.

314567 img 4685 9a982d large 1559202928

Drukke periode

Klamer, Van der Stel en Kingma laten het individuele EK in Weert echter aan zich voorbijgaan. “Het is echt heel jammer dat ik niet aan het individuele EK mee kan doen, maar er komt nu een heel drukke en belangrijke wedstrijdperiode aan, waardoor we deze keuze hebben moeten maken”, vertelt Rachel Klamer die net terug is van een hoogtestage met TeamNL Triathlon in het Spaanse Sierra Nevada. “Maar ik kijk in ieder geval heel erg uit naar de teamrelay. We zijn allemaal in goede vorm en ik hoop dat we in positieve zin voor een verassing kunnen zorgen.”

Jorik van Egdom voert de Nederlandse delegatie in de mannenrace aan die op zaterdag 1 juni op het programma staat. De triatleet uit Veenendaal schreef vorig jaar de European Cup race - de generale repetitie voor het EK - in Weert op zijn naam en is ook nu een kanshebber voor het podium. De Belg Marten van Riel, vorig jaar goed voor brons op het EK, gaat in Weert met nummer één van start, maar veel ogen zullen in Weert gericht zijn op Alistair Brownlee, de tweevoudig olympisch kampioen die zich vorig seizoen voornamelijk op de langere afstanden richtte. Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Youri Keulen en Pim Venderbosch maken het Nederlands team bij de mannen compleet. Door het ontbreken van Klamer en Kingma, is nu Jony Heerink met startnummer 36 de hoogst genoteerde Nederlandse op de startlijst in de individuele wedstrijd op vrijdag. De startlijst wordt aangevoerd door Claire Michel uit België. Namens Nederland komen verder Rani Škrabanja, Lotte Wilms en Marije Dankelman aan de start.

314568 170826 stockholm hr msj 045 be7db6 original 1559203031

Kampioenen

Nederland telt in totaal vier Europees kampioenen op de olympische afstand. Rob Barel, de coach van Jorik van Egdom, veroverde in 1985 goud op het eerste EK in het Duitse Immenstadt en herhaalde dat kunststukje nog driemaal tussen 1986 en 1988. Bij de vrouwen was Thea Sybesma in 1990 de eerste Nederlandse vrouw met een Europese titel op de olympische afstand. Wieke Hoogzaad (1998) en Rachel Klamer (2013) traden in haar voetsporen. Naast de wedstrijden voor de elite, strijden ook tien junioren en een groot contingent agegroup-atleten in Weert om de Europese titels. De junioren meisjes komen op vrijdagmiddag in actie en de junioren jongens op zaterdagmiddag. Voor de agegroupers staan de races op zaterdagochtend en zondagochtend gepland.

Volgen

De races van de elite atleten zijn live te volgen via de stream van L1.nl die verzorgd wordt door de vaste mediapartner van de Stadstriathlon Weert, Newmedia Corporation. Alle overige races worden via de livestream op stadstriathlonweert.nl en etutriathlon.org aangeboden.

Handige links

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.