Triatleten in Leeds op jacht naar olympische kwalificatie

ARNHEM - Een week na het veroveren van de bronzen medaille op het EK mixed teamrelay in Weert staan TeamNL-atleten Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom zondag aan de start van de World Triathlon Series-race in Leeds.

De wedstrijd in het noorden van Engeland is de vierde race meetellend voor de World Triathlon Series en de wedstrijdserie is daarmee halverwege. Een jaar geleden zette Rachel Klamer in Leeds de eerste stap op weg naar de Olympische Spelen in Tokio, door als vierde te eindigen achter de Britse winnares Vicky Holland, haar landgenote Georgia Taylor-Brown en Katie Zaferes uit de Verenigde Staten. Klamer moet er nu alleen nog voor zorgen dat ze in mei volgend jaar bij de eerste 26 atleten op de olympische kwalificatieranking staat.

Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom zijn nog niet zover. Zij moeten in een WTS-wedstrijd in ieder geval bij de eerste zes zien te eindigen. Kingma was er in Yokohama dichtbij, maar kwam met een zevende plaats net een plekje tekort. Met drie overwinningen op rij dit seizoen is Katie Zaferes ook in Leeds de grote favoriete. Klamer viel eerder dit seizoen in Abu Dhabi en Bermuda net buiten de top tien, liet de race in Yokohama schieten vanwege een hoogtestage in de Sierra Nevada, maar liet vorig seizoen zien dat het parcours in Yorkshire haar ligt.

316510 brownleeds1 3977b6 original 1559794820

Bij de mannen zijn zondag alle ogen gericht op publiekslievelingen Alistair en Jonathan Brownlee, die beiden aan de Universiteit van Leeds studeerden. Alistair, de oudste van het tweetal en tweevoudig olympisch kampioen, snelde afgelopen weekend in Weert nog naar de Europese titel. Hij is zondag dan ook – naast Javier Gomez en Mario Mola uit Spanje en Vincent Luis uit Frankrijk – een van de favorieten voor de overwinning. In de sterk bezette wedstrijd in Yorkshire zullen Marco van der Stel en Jorik van Egdom dan ook vol aan de bak moeten.

De vrouwen gaan zondag om 13.06 uur van start (14.06 Nederlandse tijd), gevolgd door de mannen om 15.51 uur (16.51 Nederlandse tijd). BBC Two doet live verslag van zowel de vrouwen- als de mannenrace.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.