Nederland gaat voor top acht op WK teamrelay

ARNHEM - De beste triatleten op de korte afstand strijken dit weekend neer in Hamburg voor de zesde World Triathlon Series-race van het seizoen én het WK mixed teamrelay.

Rachel Klamer is zaterdag de enige Nederlandse atleet die individueel in actie komt in de elitewedstrijden. De focus voor TeamNL ligt in Hamburg op het wereldkampioenschap mixed teamrelay. Het team dat aan de start komt in Hamburg bestaat naast Klamer uit Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom. “We kiezen er, net als tijdens het Europees kampioenschap in Weert, voor om fris aan de start te komen van de teamrelay”, vertelt hoofdcoach Louis Delahaije. “Zo denken we de beste kans te maken op een goede klassering en daarmee een goede stap te zetten richting kwalificatie voor de Olympische Spelen.”

Nederland stond voor de laatste Mixed Relay Series-race, half juni in Nottingham, vijfde op de olympische kwalificatieranking, maar zakte na een ongelukkig verlopen race in Engeland terug naar de zevende plek. Maya Kingma opende veelbelovend in Nottingham, maar verloor halverwege het looponderdeel een schoen nadat een concurrente haar op de hak trapte. Nederland finishte uiteindelijk op de negende plek en zag de concurrentie belangrijke punten pakken voor de wereldranglijst.

319699 weert%20relay 96ad73 large 1560403512

Die ranglijst wordt aangevoerd door Australië, gevolgd door de Verenigde Staten en Frankrijk, de regerend wereld- en Europees kampioen. Nederland veroverde in 2017 een bronzen medaille op het WK in Hamburg en eindigde vorig jaar op de vijfde plek. Tijdens het afgelopen EK in Weert was het team goed voor brons. Om zich rechtstreeks voor de Tokio te plaatsen, moeten de Nederlanders per 31 maart 2020 bij de eerste zeven op de ranglijst staan. Delahaije: “De doelstelling voor Hamburg is top acht, maar we hopen wat hoger te eindigen.” 

Na het WK zal TeamNL nog aan de start komen in de Mixed Relay Series-race in Edmonton en tijdens het testevent, van 15 tot en met 18 augustus, in Tokio.

In Hamburg staat een dag eerder een sprinttriathlon op het programma. Rachel Klamer eindigde een week geleden nog als tiende in de WTS-race in Montreal en gaat in Hamburg met nummer zes van start. Startnummer 1 is voor klassementsleidster Katie Zaferes die dit seizoen vier van de vijf WTS-races op haar naam schreef. De vrouwen gaan zaterdag om 14.00 uur van start. Het WK mixed teamrelay begint zondag om 9.30 uur. ZDF zendt de vrouwenrace live uit zaterdag en zondag is er op ARD een samenvatting van het WK mixed teamrelay te zien om 12.45 uur.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten