TeamNL in Tokio voor testevent Olympische Spelen

ARNHEM - TeamNL Triathlon is tot en met zondag in Japan voor de testwedstrijden voor de Olympische Spelen die over een jaar plaatsvinden in Tokio. Rachel Klamer en Maya Kingma doen donderdag mee aan de individuele wedstrijd, zondag komt het tweetal samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom in actie in de mixed teamrelay.

Het Nederlands team trainde voorafgaand aan het testevent in Tateyama, gelegen op het Bōsō schiereiland, zo’n 120 kilometer verwijderd van Tokio. TeamNL keert volgend jaar terug in Tateyama om zich daar voor te bereiden op de olympische triathlons en om te wennen aan het tijdsverschil en de warmte in Japan. De trainingsstage wordt volledig verzorgd door de stad Tateyama en de coaches en atleten van het Nederlands team verzorgden als tegenprestatie een les en een presentatie over triathlon op een lokale school.

326994 tateyama%20school 251a56 original 1565749750

TeamNL Triathlon tijdens de presentatie op school

De Nederlanders zijn met name in Tokio om kennis te maken met de stad en het olympische parcours. Waar een aantal landen het testevent als (intern) kwalificatiemoment gebruikt, is er voor Maya Kingma (Rachel Klamer voldeed vorig jaar in de World Triathlon Series-race in Leeds al aan de kwalificatie-eisen) geen ticket naar Tokio te verdienen. “We zijn er vooral om veel te leren. Niet alleen over het parcours, maar ook over het omgaan met de omstandigheden. Het gaat veel belangrijke informatie opleveren voor volgend jaar”, aldus coach Louis Delahaije.

Het zwemparcours in Tokio, met de start vanaf het ponton in Odaiba beach, bestaat uit twee ronden van 750 meter in de baai van Tokio. De wisselzone is in Seaside Park en de fietsronde voert de deelnemers over een vijf kilometer lange en technische fietsronde door de tuinen van de West Promenade. Ook de afsluitende tien kilometer lopen (vier ronden) vindt plaats in het park.

Vrijwel de gehele wereldtop is de komende dagen in Tokio aanwezig om het parcours te verkennen. Katie Zaferes, de leider in de World Triathlon Series, is de grote favoriete in de vrouwenrace. Veel ogen zullen ook gericht zijn op voormalig wereldkampioene Flora Duffy die na veel blessureleed in Tokio in haar eerste wedstrijd van het seizoen van start gaat. Rachel Klamer heeft in Tokio startnummer 11 toebedeeld gekregen. Zij eindigde vier jaar geleden als negende in het testevent in Rio de Janeiro en een jaar later als tiende in de olympische triathlon in Rio. Maya Kingma start donderdag in Tokio met nummer 46.

326995 tateyama%20zwembad e76349 large 1565749840

Samen met de burgemeester van Tateyama bij het zwembad

De mannenrace in Tokio vindt vrijdag plaats. Marco van der Stel en Jorik van Egdom zijn wel in Tokio, maar starten alleen in de mixed teamrelay. De gemengde estafette in Tokio, die op zondag gepland staat, is de laatste wedstrijd waar dit seizoen punten kunnen verdiend worden voor de olympische kwalificatieranking. Nederland staat momenteel zevende, een notering die volgend jaar mei zorgt voor rechtstreekse kwalificatie. Het doel is dan ook om die klassering, met alleen nog een race in Abu Dhabi volgend jaar, vast te houden of te verbeteren. De Nederlandse paratriatleten zijn niet in Tokio. Voor hen valt het testevent te dicht op het WK paratriathlon in Lausanne op 1 september.

Eurosport zendt de races live uit, met Nederlandstalig commentaar. Wie niet over Eurosport beschikt kan het ook online volgen via een abonnement op TriathlonLive.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.