Achttien Nederlanders van start op EK lange afstand Almere

ARNHEM - Achttien Nederlanders gaan zaterdag van start op het EK/NK triathlon lange afstand tijdens de Challenge Almere-Amsterdam. Evert Scheltinga voert de mannendelegatie aan, terwijl bij de vrouwen Yvonne van Vlerken van start gaat in haar allerlaatste triathlon over de lange afstand.

De Nederlanders die mee gaan strijden om de Europese titels op de lange afstand maken deel uit van de Nederlandse Lange Afstand selectie of hebben zich door goede prestaties in de halve triathlons in Klazienaveen en Nieuwkoop geplaatst voor het EK op eigen bodem. Ook hebben enkele atleten door hun ervaring en prestaties in het verleden een startplaats afgedwongen in Almere.

De Nederlandse vrouwenselectie in Almere bestaat uit zeven vrouwen. Yvonne van Vlerken werd op het laatste moment aan de deelnemerslijst toegevoegd. De in Oostenrijk woonachtige Nederlandse komt in Almere aan de start van haar allerlaatste triathlon over de lange afstand. Ze wilde eigenlijk pas over een jaar afscheid nemen op het wereldkampioenschap dat ook in Almere plaatsvindt, maar door haar nieuwe werkzaamheden als triathloncoach, kan ze niet meer voldoende trainingsuren maken.

329848 van%20vlerken%20afcsheid%20almere 375e28 large 1568265564

Van Vlerken wil dan ook nog een keer vlammen in Almere. “Voor mij is alles begonnen in Almere. Ik stond hier in 1999 mijn helden aan te moedigen op de dijk, in 2007 deed ik voor het eerst mee en won ik ook meteen, dus ik wil graag de cirkel rondmaken door hier afscheid te nemen”, vertelde ze vorige week tijdens de persconferentie in Almere. “Het mooiste afscheid zou natuurlijk zijn als ik hier weer kan winnen. Een voordeel voor mij is dat ik weet dat het de laatste keer is, dan kan ik misschien net wat meer geven dan de anderen.”

Drie keer schreef Van Vlerken de triathlon in Almere – de oudste hele triathlon van Europa - op haar naam (2007, 2017 en 2018). Naast Van Vlerken komen verder Sarissa de Vries, in 2017 achter Van Vlerken tweede op het EK in Almere, Ilona Eversdijk, Janien Lubben, Tessa Kortekaas, Miriam van Reijen en Karla Schipper namens Nederland aan de start.  

Evert Scheltinga lijkt op papier de Nederlander met de beste podiumkansen. De triatleet uit Arnhem finishte een jaar geleden als vierde in Almere en is nu gebrand op een podiumplek. Ook hoopt hij, als de weersomstandigheden meezitten, de magische grens van acht uur doorbreken. “Dit is mijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen, hier heb ik het hele jaar naar toe gewerkt. Ik heb eerder dit seizoen Roth gedaan, daar was ik nog niet op mijn sterkst. Maar ik groei in het seizoen, dus ik denk dat Almere precies op tijd komt", vertelde Scheltinga voor de camera van Omroep Flevoland.

De Nederlandse mannenselectie bestaat naast Evert Scheltinga uit Dirk Wijnalda die in totaal vijf keer in Almere op het podium stond en de wedstrijd twee keer op zijn naam schreef, Sven Strijk, de Nederlands kampioen op de midden afstand, Erik-Simon Strijk, Stef Overmars, Diederik Scheltinga, Martijn Paalman, Marijn de Jonge, Erik Doornbos, thuisfavoriet Tjardo Visser en Jacob Veenstra.

De parkoersrecords in Almere staan op naam van Jaroslav Kovacic uit Slovenië (7:55:44) en Yvonne van Vlerken (8:51:13). In totaal komen ruim 3700 atleten uit 56 verschillende landen deel aan het EK lange afstand, de midden afstand of één van de andere vele side-events van de Challenge Almere-Amsterdam. Het Europees kampioenschap voor elite begint zaterdagochtend om 7.10 uur. De wedstrijd is te volgen op televisie, via de site en de app van Omroep Flevoland.  

Schipper grote favoriet in Valencia

Geert Schipper is zaterdag de grote favoriet tijdens het EK paratriathlon in Valencia. De Noord-Hollander won de Europese titel vorig jaar en steekt na het WK-zilver in Lausanne van twee weken geleden in de juiste vorm. Ook Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Margret IJdema en Daniël Knegt (met guide Koen de Leeuw) komen met ambities naar het EK, waardoor de ploeg van coaches Bas de Bruin en Jelmer van Waveren mag hopen op meer medailles. Op het EK onder 23 jaar komen zes Nederlanders in actie. Youri Keulen, Stijn Jansen, Lars van der Knaap, Marije Dankelman, Joyce Caro en Eva Cornelisse starten zaterdag individueel en vier van hen zullen zondag in de mixed teamrelay uitkomen. Ook daarbij staat een Europese titel op het spel.

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten