Drieëntwintig Nederlanders aan start Ironman Hawaii

ARNHEM - Drieëntwintig Nederlanders komen zaterdag aan de start van het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii. Voor het eerst sinds 2016, toen Yvonne van Vlerken namens Nederland aan de start kwam, is ons land met Els Visser ook weer vertegenwoordigd bij de professionals.

Els Visser kwalificeerde zich begin juni met haar vijfde plaats in de Ironman Cairns in Australië voor de Ironman Hawaii. De triatlete uit het Groningse Glimmen, die tegenwoordig een groot deel van het jaar in Australië woont, doet pas sinds een paar jaar aan triathlon. In 2017 finishte ze als amateur in haar eerste Ironman in Zürich als vierde tussen de professionals en verruilde daarna haar baan als chirurg voor die van professioneel triatlete. Dat ze nu al aan de start staat van de belangrijkste wedstrijd van het jaar, is een droom die uitkomt. Grote verwachtingen voor haar debuut in Kona heeft ze niet. “Het is de eerste keer dat ik hier ben, dus ik ga er helemaal blanco in. Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om hier mee te doen en ik ben heel benieuwd waar ik sta in dit supersterke veld.”

334244 els%20visser%202 c15fdd large 1570599027

Els Visser (Foto aangeleverd door Els Visser)

Met uitslagen en tijden houdt ze zich dan ook niet bezig. “Veel hangt af van de omstandigheden; van de wind en de hitte. Tot nu toe heb ik een heel mooi jaar achter de rug waarin de meeste races goed gingen en waarin ik consistent heb kunnen trainen. Ik voel me fit, heb er superveel zin in en ik hoop hier een goede race neer te zetten.”

Ryf ongeslagen sinds 2015

De grote favoriete voor de winst in de vrouwenrace is de Zwitserse Daniela Ryf, die het wereldkampioenschap in Kona de afgelopen vier jaar op haar naam schreef. Op triathlons over de halve en hele afstand is de Zwitserse al jaren nagenoeg onverslaanbaar. Ryf veroverde vorige maand opnieuw de wereldtitel op de Ironman 70.3 in Nice. De Britse Lucy Charles-Barclay finishte de afgelopen twee jaar op de tweede plaats en zal er dit jaar alles aan doen om het Ryf moeilijk te maken. Anne Haug uit Duitsland werd een jaar geleden verrassend derde en is met haar snelle looponderdeel ook dit keer een favoriet voor het podium.

334247 podium%202018%20vrouwen%20im%20kona%20rb 1eeecc large 1570606093

Het vrouwenpodium van 2018. Foto: Jesper Gronnemark/Red Bull Content Pool

Duitse overmacht

De afgelopen vijf jaar heerste Duitsland in de mannenrace op Hawaii. Patrick Lange was in 2017 en 2018 de sterkste, in 2015 en 2016 veroverde Jan Frodeno de titel en het jaar daarvoor was het Sebastian Kienle die de overwinning in Kona voor zich opeiste. Het Duitse drietal is ook zondag weer podiumfavoriet, evenals Bart Aernauts uit België (de nummer twee van vorig jaar), David McNamee uit Schotland (derde in 2017 en 2018), de Australiër Cameron Wurf en de Canadees Lionel Sanders (de nummer twee van 2017). Verder zijn veel ogen gericht tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee die, in navolging van de Olympisch kampioen van 2008 Jan Frodeno, zijn debuut maakt op de Ironman van Hawaii.

Nederlandse profs ontbreken in de mannenrace. Bas Diederen was in 2015 de laatste Nederlander die meedeed bij de professionals. De afgelopen twee jaar was agegroupatleet Derk de Korver de beste landgenoot op Hawaii. De in Los Angeles woonachtige De Korver brak acht weken geleden zijn voet, maar is net op tijd hersteld om toch te kunnen starten.

Het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii start zaterdag om 6.25 uur locale tijd (18.25 uur in Nederland) en is live te volgen via Facebook.com/Ironmannow of via de Duitse televisiezenders ARD en de Hessische Rundfunk. ARD is live bij de start tussen 18.15 en 18.45 uur en vanaf 23.55 uur en de Hessische Rundfunk zendt vanaf 21.45 uur live uit.

Bekijk de deelnemerslijst:

 

Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.