IJdema vervolg jacht op Tokio-ticket in Tasmanië

DEVONPORT - Margret IJdema is zaterdag de enige Nederlandse paratriatleet in de eerste World Paratriathlon Series-race van het seizoen in Australië. De rolstoelatlete van TeamNL triathlon gaat in Devonport op jacht naar een top drie-notering die haar kansen op een ticket naar Tokio moet vergroten.

Naast Jetze Plat en Geert Schipper, die al zo goed als zeker zijn van een startbewijs in Tokio, heeft IJdema namens Nederland het beste vooruitzicht op deelname in Japan. Ze moet daarvoor op 28 juni bij de eerste zes atleten op de paralympische ranking staan. Voor wie echter een top drie-notering scoort in een WPS-wedstrijd of het WK, volstaat een top negen-klassering.

348080 margret%20ijdema 97cdcd large 1582813452

Drie kansen

“Margret staat nu op de zesde plaats, net op het randje, dus het zou heel erg mooi zijn als ze hier in Devonport bij de eerste drie eindigt. Dan volstaat een plek in de top negen en dat geeft wat meer lucht”, laat bondscoach Bas de Bruin vanuit Australië weten. Atleten kunnen in de kwalificatieperiode voor Tokio drie wedstrijden aanwijzen waarin ze zich willen kwalificeren  middels een top drie-notering (of een top vier voor de mannen). “We hadden voor Margret vorig jaar het WK aangewezen, maar daar lukte het met een achtste plek niet. Het deelnemersveld is sterk hier in Devonport. De hele wereldtop is hier, maar Margret heeft een heel goede winter achter de rug. Testen wijzen uit dat ze sterker is dan ooit.”

Na Devonport maakt IJdema op de terugweg een tussenstop in Abu Dhabi voor de World Cup, waar belangrijke punten voor de ranking te verdienen zijn. Daarnaast start ze dit seizoen op het WK begin mei in Milaan en de WPS-races in Yokohama en Montreal. “Een van die wedstrijden kunnen we nog aanwijzen als kwalificatiemoment als het dit weekend niet lukt om in Devenport bij de eerste drie te eindigen. Welke dat wordt, moeten we dan nog bekijken.”

Planning Plat en Schipper

Jetze Plat sluit zich in Abu Dhabi aan bij IJdema en bondscoach De Bruin. “Jetze Plat en Geert Schipper zijn al zo goed als zeker van deelname in Tokio. Jetze won het WK, maar heeft nog wat punten nodig. Hij zal in mei nog meedoen aan het WK en eventueel aan de wereldbeker in Besançon. Omdat hij triathlon combineert met handbiken, draait hij een minimaal programma.”

Geert Schipper, de nummer een op de paralympische ranking, kan voor wat betreft de kwalificatie voor Tokio al een beetje achterover leunen. “Hij komt aan de start op het WK, in Yokohama en in Montreal, maar heeft in principe al genoeg punten voor Tokio. Maar we moeten ook alweer vooruitkijken naar volgend seizoen, dus het is belangrijk dat hij punten blijft verzamelen voor de ranglijst zodat hij volgend jaar ook weer in alle belangrijke wedstrijden kan starten.”

Overige klassen

Voor de overige Nederlandse paratriatleten lijken de kansen op Tokio klein. “Nico van der Burgt en Maurits Morsink zijn wereldtop in hun categorieën, maar die klassen zijn niet paralympisch. Om alle atleten toch een kans te geven, mogen de mannen uit de PTS3 en PTS2 klassen wel mee racen in de PTS4. Zij hebben alleen een zwaardere beperking, dus het is gewoon heel lastig om in de top zes – of top negen – op de ranking te komen.” 

De paratriathlon in Devonport begint zaterdag om 15.00 uur lokale tijd (05.00 uur in de ochtend in Nederland).

348081 20dc310a af9b 41d0 abcf 2fff4cab3b0d db893b original 1582813521
Download PDF
Download PDF
Over Nederlandse Triathlon Bond

De persvoorlichter voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De persvoorlichter is bereikbaar via telefoonnummer 085- 070 1800 of per e-mail via persvoorlichter@triathlonbond.nl.

NTB
De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is opgericht in 1987 en behartigt de belangen van alle deelnemers en organisatoren van combiduursporten. Namens haar ruim 30.000 leden is zij aangesloten bij NOC*NSF, de ETU en de ITU. Transition Magazine is het visitekaartje van de triathlon- en duathlonsport. Op de site www.transition.nl vinden liefhebbers doorlopend nieuwe inspiratie.

berichten